Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Are S. Gustavsen

[#80762] Store Arnestad i Østerdalen -- selges etter 15 generasjoner (600 år)

Recommended Posts

Gjest Are S. Gustavsen

Litt gammel denne, men likevel:LenkeNoen som kjenner til gårder som har vært like lenge eller lenger i én og samme slekt?Jeg kan for øvrig ikke gå god for at dette med 15 generasjoner og 600 år faktisk stemmer i dette tilfelle, men andre med lokalkunnskap kan kanskje bidra Are

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Tore S. Falch

I Åmot bygdebok bind 1, s.561, føres den gamle slekt på Store Arnestad tilbake til en Lars Arnestad, bruker av gården i slutten av 1500-tallet. Samme slekt satt på gården frem til 1864 da Iver Karinus Pedersen Arnestad, gift med Lars Arnestads etterkommer i niende ledd Oline Andersdatter, solgte gården. Iver og Oline Arnestad utvandret noen år senere til USA med syv barn.Stor-Arnestad hadde deretter flere forskjellige eiere før den i 1917 ble kjøpt av Halvor Rosenberg (1876-1949), farfar til eieren som skal selge gården nå. Halvor Rosenbergs farmors morfar Karl Karlsen Arnestad (født 1761) var av den gamle slekten på Store Arnestad, så selv om selgeren av gården er etterkommer av Lars Arnestad på 1500-tallet i tolvte ledd, kan han nok ikke vise til en ubrutt slektslinje på gården - hans forfedre satt ikke på gården etter lensmann Karl Brynilsen Arnestads død i 1785 før Halvor Rosenberg altså kjøpte den i 1917.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Are S. Gustavsen

Tore,Takk for utfyllende opplysninger. Dog forvinner jo slike nyanser lett i dagspressen. :-)Are

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.