Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Hans Petter Engh

[#80784] Snprest Christopher Lauritsen Friis i Skee og datter Christence(Christin) 1600 t

Recommended Posts

Gjest Hans Petter Engh

Jeg søker opplysninger om datteren Christine Christophersdatter Friis. Hun var først gift med Henrich Thoresen i Idd som var sønn av bonden Thore Thorsen på en av Berbygårdene i Enningdalen i Idd. Etter en del eierskifter på Berby ble det etter rittmester Peder Bagges død gjennomført en arvedeling i 1665 og på arvedelingen fikk Henrich Thoresen og Christine Christohersdatter Friis tilkjendt'at nyde udi begge deres liffstider, fri uden al afgifft'. Det gjaldt Ørebakke til Berby og Huset Søndre. I 1671 bodde Christine med sin nye ektefelle Christen Jensen på Ørebakke.Hvem var Christen Jensen og fikk hun barn med sine ektefeller? Jeg antar at hun ble født og døpt i Skee eller Strömstad fs..

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jarleif Nordheim

Hei, jeg har bare noen notater om Christine, og disse er følgende:Christense: gm Henrik Thorsen og deretter m Christen Jensen Ørebach, handelsm i Fr.hald. v Ørebache og hennes kjæreste Christen Jensen nevnt i Idd og Marker tingbøker 22.10.1669, sak vedr forpaktning av Berby.Mvh Jarleif

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Hans Petter Engh

I boken om Husmannsplasser i Enningdalen i Idd fremkommer på side 49 under Ørebakke: I 1671 bodde Christen Jensen og Christine Christophersdatter på Ørebakke. Hun hadde tidligere vært gift med Henrik Thoresen som i 1665 på rvedeling etter Peder Bagge var tilkjent at nyde udi begge deris liffstider, fri uden al afgifft, som gjaldt Ørebakke og Huset Søndre.Riitmester Peder Bagge var gift med Margrethe Nettelhorst som var eier av herregården Berby i Enningdalen og ifølge flere rettssaker fremkommer at Christen Jensen Ørebakke og hans kone Christine Christophersdatter Friis hadde store problemer med hsufruen Nettelhorst på Berby.I boken jeg referer til på side 52 under hendelser på Berby fremkommer at I tingbok nr. 7 for Idd og Marker 1671-1672 finnes en spesiell rettssak om Christen Jensen Ørebakke. Han anla sak mot Margrethe Nettelhorst Velborne fru Margrethe som med sine medhjelpere slo ned dører i huset i Ørebakke. Bakerovenen ble ødelagt og tak ble revet av. Sakens utfall referes det ikke til.Den potensielle faren til Henrich Thoresen, bonden Thore Thorsen på Berby var også i 1616 sammen med bonden Hans Siurdson og en tredje bonde hos kongen for å klage over at lensmann Gierloff Nettelhorst over Idde og Marker la bommer i elva, tok avgifter og hindret deres gamle handel med danske skuter som kom med Kiøbmandschab, Fettalie og Underholdning.Lensherren fikk en kraftig irettesettelse av kongen. Vinteren i 1631 sto Hans Siurdsen og Thore Thorsen fram på kirkebakken i Enningdalen og reiste sak mot adelsmannen Anders Blome fordi han uten videre hadde begynt å hogge i Berbyskogen og thagit os wor Fiskerij och Fosser i fraa, Som wi baade haffuer ith Kongebreff for, som er wdgiffuit wdi Kong Magnus thidt. Håpet er å finne mer ut om Christine Christophersdatter Friis og om hun fikk barn med sine menn.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.