Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Knut Skorpen

[#80895] Pott og anker

Recommended Posts

Gjest Knut Skorpen

I eit brev datert 'Tronhiem den 9. Septembr. 1773' frå 'Bang paa Biskop Gunneri wegne' står det m.a.:'- - Kirkerne her i Byen har fastsat som en Regel 34 Communicanter for 1 potte nyt maal eller 68 for 1 Kande, hvorefter der da bliver 1088 Communicanter om en Anker Wiin, -- 'I følgje oppslagsverk Lenke er ein anker lik 40 pottar, men det ser ut til at Bang har rekna 32 pottar på ein anker (sidan 32*34=1088).Er 'En potte nytt mål' større pottar enn dei vanlege pottane på 0,96 liter - eller har Bang rett og slett rekna feil?Eller er det eg som tullar med potten?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Gunnar Sigdestad

Hei Knut!Nei du har rett, 1 Kande = 2 Potter = ca. 2 liter, 1 Anker = 40 Potter.1088 er vel helst transkripsjonsfeil, eller at Bang har skrive feil...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Ketil Harbek

For han har vel ikke regnet med litt svinn...? :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Knut Skorpen

Han har rekna med litt svin, men han har gjort meir feil med rekninga, M. Bang. For det skal gå 6 anker i eit oksehovud. Eg lastar opp heile brevet, for dei som er interessert. Kopien er merka med talet 178 og overskrifta Pro Memoria (dette kom ikkje med på scanninga). Den er nok henta frå prostearkivet, men den er ikkje merka med nøyare referansar. Om Misjonskollegiet hadde noko å innvende, veit eg ikkje.

bilete10055.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Knut Skorpen

PSTil orientering:'Hr Brun' er sokneprest Mathias Pedersøn Brun'Kirke-Eieren' er Misjonskollegiet i København

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.