Gå til innhold
Arkivverket

[#81384] Statsarkivet i Hamar flytter. Til Tynset? Hva med oss brukerne da?


Gjest Lars Ove Wangensteen
 Del

Recommended Posts

Gjest Kristian Hunskaar

Lars Ove Wangensteen har i sitt innlegg i HA i dag (ref. innlegg 35) skrevet: 'Jeg mener at Arkivverket bør avslutte denne utredingen og innse at Statsarkivet i Hamar som er arkivet for Hedmark og Oppland må være lokalisert i nærheten av der flesteparten i fylkene er bosatt, ikke på Tynset. [...] Arkivverket kan ikke ignorere viktigheten av tilgjengeligheten til brukerne og kompetansen til de ansatte.'Dette kaller på et par oppklarende kommentarer, før diskusjonen her tar helt feil retning.1) Arkivverket kan ikke stanse denne utredninga. Kulturdepartementet har pålagt Arkivverket å utføre utredninga, og det er ikke Arkivverket som har kommet opp med ideen om å flytte statsarkivtjenestene for Hedmark og Oppland til Tynset.2) Avgjørelsen tas på politisk nivå, dvs. ikke i Arkivverket.Jeg benytter også anledningen å oppklare et par andre uklarheter: Flere statsarkiv har i dag for små magasiner til å kunne motta de avleveringene som man vet kommer. I løpet av få år vil dette også kunne gjelde Riksarkivet og andre statsarkiv. I stedet for å foreta mange mindre utbygginger, er det da foreslått å bygge et 'sentralarkiv'. Riksarkivet og statsarkivene vil da kunne flytte *det minst etterspurte materialet* dit og ellers opprettholde den drift og de tjenester institusjonene har i dag, uten å måtte bygge ut magasinkapasiteten.Ettersom Norsk helsearkiv er besluttet lagt til Tynset, er Tynset også lansert som mulig lokalisering av 'sentralarkivet'. Det er dette som i neste omgang har ført til Kulturdepartementet har ønsket å få utredet muligheten for flytte *hele* Statsarkivet i Hamar til Tynset.Jeg vil understreke at jeg her uttaler meg på eget initiativ, da jeg ser at diskusjonen er i ferd med legge enkelte uriktige premisser til grunn. Det jeg har opplyst ovenfor, er de helt grunnleggende fakta i saken. Selve utredningen vil i første omgang være et anliggende mellom Arkivverket og Kulturdepartementet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Helge Hålåsæter

Kristian, Forstår ikke helt siste setning. Arkivverket er jo underlagt Kulturdepartementet . Ordet med i stedet for mellom ? Ellers viser jeg til (4) Jan Erik om forhenværende ordfører i Tynset. Nå statssekretær Kommunal- og regionsdepartementet medvirker til lokalisering. Du kan søke Tynset Arkiv i Google. Løpet er nok kjørt, etter min vurdering.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Hunskaar

Siste setning i (51) var ikke spesielt godt formulert. Jeg kunne heller ha skrevet at Arkivverket ikke kan/vil gå offentlig ut med sine vurderinger, verken her eller noe annet sted. Utover dette har jeg ikke mer å bidra med - saken ligger helt utenfor mitt arbeidsområde i etaten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Helge Hålåsæter

Det er greit Kristian. Er det korrespondanse, har vel Arkivverket plikt til å fremlegge kopier i henhold til Offentleglova ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Helge Hålåsæter

Ja, takk til deg Ivar. For meg så kan Arkivverket og Tynset kommune prosjektere dette som de vil for meg. Når byggeplanene skal ut på anbud, er jo planene skreddersydd til én anbyder. Men det er jo ikke forbudt for Tynset kommune og i den forbindelse stille spårsmål til Arkivverket om dette prosjektet. Og det er vel positivt for det å gi svar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Lars Ove Wangensteen

Jeg fikk i dag et brev underskrevet av underdirketør Øyvind Danielsen i Kulturdepartamentet hvor han utdyper hvorfor Arkivverket trenger mer plass, og hvorfor Tynset er aktuell.Han bekrefter også at flytting av Statsarkivet i Hamar til Tynset er et alternativ som skal vurderes

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ola Ljødal

Et Statsarkiv på Tynset må regne med adskillig ressursbruk til besvarelser av telefoner, brev, e-post etc. Fremskritt eller tilbakeskritt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Helge Seglsten

Dersom dette blir en god, gammeldags norsk stedsdebatt, nytter det ikke med rasjonelle argumenter. Det som da trengs, er å få lokalpolitikerne på Hamar på banen med et alternativ der et nybygg for statsarkivet på Hamar også inneholder Sentralarkivet. Deretter må lokalpolitikerne på Hamar knytte kontakter inn i departementet som er sterkere enn denn Tynset har til sin statssekretær. Jeg vil tro at det finnes folk på Hamar som f.eks via gamle OL-kontakter kan ha forbundsfeller i kulturdepartementet. Men de må selvsagt handle raskt, for det er raskere å bygge lokalpatriotiske allianser, enn å få folk til å bryte med allianser de allerede har inngått med andre, for eksempel Tynset. Lokaliseringssaker er et spill, der det eneste som gjelder er ufine taklinger, sleske triks og smisking med dommeren. Og det gjelder å takle/smiske først. Så det er bare å sette igang.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Helge Seglsten

At et dokument er untatt offentlighet, betyr ikke at man ikke kan få det ut likevel. Det er anledning til å klage på unntagelsen. Og klagen kan føre til at man får hele, eller deler av dokumentet frigitt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Lars Ove Wangensteen

Jeg er helt overbevist om at det er fagmiljøene som må på banen for å få stoppet en eventuell flytting av SAH til Tynset.Som brukere av arkivet har vi en mengde argumeneter imot flytting, og de må bli tatt hensyn til i en utredning.Ordfører Einar Busterud i Hamar skriver i en e-post til meg i dag at dersom dette ender som et rent politisk spørsmål og et spørsmål om distriktspolitikk er Hamars muligheter betydelig svekket.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

På Kongsberg bygde de et statsarkiv ute i skogen 2000 meter fra jernbanestasjonen. På Tynset klarer de sikker å få opp denne distansen fra stasjonen vesentlig lengre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Helge Hålåsæter

Det er jo greit å få et dokumentarkiv på Tynset i samme slengen som Helsearkiv legges dit... Det er jo tradisjon for å bygge flere nye statsinstitusjoner etterhverandre på samme sted.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Helge Hålåsæter

Jeg har fått mail idag, også, fra Riksrkivar Ivar Fonnes. Han nærmest kjenner ikke til sakene og henviser til Kultur- og Helsedepartementene (Helsearkiv ER bestemt lagt til Tynset organisert under Riksarkivet.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Lars Ove Wangensteen

At det kommer et nytt arkiv på Tynset har jeg ikke noe i mot. Arkivverket trenger mer plass, og det må vi akseptere.Det jeg er i mot er at Statsarkivet i Hamar skal flyttes dit, og argumentene for det er godt nok beskrevet i denne tråden.Hvis ingen løfter på rompa og gir uttrykk for at det kan få store konsekvenser for mange, ja så er jeg redd arkivet havner på Tynset.Den 7 oktober sendte jeg er e-post til NSF, DIS Norges-kontor, Leder i DIS, Leder i DIS Oppland, Leder i DIS Hedmark, Hedmarksslekt og Vestoppland Historielag hvor jeg gjør rede for situasjonen og jeg helt til slutt spør: HVA GJØR VI NÅ?NSF er den eneste som har tatt seg bryet med å svare meg !!, og lederen har også flere innlegg her i tråden.Er det Wangensteen de ikke gidder å svare? eller gidder de ikke engasjere seg i saken?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Lars Ove Wangensteen

I HA i dag uttaler styreleder i Tynset arkiv AS, Geir Holmøy at de ikke ikke jobber for å få Statsarkivet i Hamar til Tynset.Ordfører Bersvend Salbu uttrykker det samme. Han sier: 'Det er ikke noe tema for oss. Jeg synes ikke det er riktig at Statsarkivet flyttes til Tynset. Et slikt arkiv bør ligge i fylkeshovedstaden. Jeg ble veldig overrasket da jeg så at et slikt alternativ skulle utredes. Selv om det blir gjort, kan hamarsingene være trygg på at det ikke er noen agenda for oss på Tynset' Men Riksarkivar Ivar Fonnes uttalte tidligere til HA at Tynset er et mulig etableringssted for et sentralarkiv og at utrederne også skulle se på muligheten for å legge Statsarkivet i Hamar til Tynset.Konsulentfirmaet som utreder arkivfunksjonene for staten, har fått frist på seg til å legge fram sine forslag innen 15. desember. Deretter skal et nytt firma engasjeres for å kvalitetssikre anbefalingene. Etter planen skal det arbeidet sluttføres innen 15. februar neste år.Så her er altså situasjonen den at Tynset mener at Statsarkivet skal ligge på Hamar, mens Kulturdepartementet, Arkivverket og Riksarkivet ønsker en utredning om at Statsarkivet skal flyttes til Tynset.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Helge Seglsten

Hvis ordføreren åp Tynset sier det ikke er noe mål for dem å få Statsarkivet til Tynset betyr det enten at han er nesten sikker på å få statsarkivet til Tynset (men holder kjeft for å unngå å vekke motkreftene), eller så er han lovet noe minst like bra. Jeg har aldri hørt om en ordfører noe sted som ikke ville kjempe med nebb og klør for å karre til seg hva det skulle være av institusjoner/industri/næring/kommunikasjonslinjer. Og dersom en lokalpolitiker gir uttrykk for at det ikke er noe mål for ham/henne å få noe slikt til kommunen, ja så ville jeg blitt svært mistenksom.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Helge Hålåsæter

Du har altså lest artikkelen Tynset Arkiv er stiftet av Erik Røe 06.10.2010. Undertittel: Vil etablere et av landets største og viktigste arkivsenter. (Det var kanskje bakgrunnen for starten på denne tråden ?)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Viggo Eide

Jeg skjønner ikke problemstillingen. Hva skal flyttes fra Hamar til Tynset, og er det bare fra SAH (Hamar) det skal flyttes noe? Hva med SAT (Trondheim) osv?For mange år siden flyttet Nasjonalbiblioteket til Mo i Rana og benyttet nedlagte gruver til magasin. Jeg har ikke merket noe negativt ved det, vårt lokalebibliotek er like godt som før.Forresten er Nasjonalbiblioteket på Mo meget gode på digitalisering av sitt materiale.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Lars Ove Wangensteen

ViggoHvis du ikke skjønner problemstillingen, så har du ikke satt deg inn i saken. Det skal utredes om HELE SAH skal flyttes til Tynset, og det vil få store konsekvenser både for ansatte, kompetansenivået og de daglige brukerne av arkivet.Jeg skriver i 62: ' Jeg er helt overbevist om at det er fagmiljøene som må på banen for å få stoppet en eventuell flytting av SAH til Tynset.'Og hvor er de?Jeg har fått bekreftet i dag at det er ingen som har hørt noe fra DIS ennå. Sitter landets største forening på gjerdet uten å foreta seg noe som helst?NSF vet jeg arbeider med et brev som skal sendes departementet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Helge Hålåsæter

Ja nettopp, Berit. Et AS skal tjene penger nokså fort etter oppstart. Jeg fikk en utredning fra Riksarkvivar Ivar Fonnes idag. Hvis noen vil ha den oversent, så er det bare å sende meg e-adressen din.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.