Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Ole Øystein Nybø

[#81768] Kven var Stadtz Henrichsen Østerick som døydde 1749 i Ørskog?

Recommended Posts

Guest Ole Øystein Nybø

Har nokon kjennskap til ein Stadtz Henrichsen Østerick som av og til dukkar opp i KB for Ørskog på Sunnmøre i tida 1728-1749? Fornamnet er og skrive Stadts eller Statz.Han var ved fleire høve fadder til born av ”fint” folk. Også fadderane elles var og av ”fint” folk. Men eg har ikkje funne at Statz Østerick hadde nokon tittel.Lenkene under er henta frå KB, Ørskog MINI 522A01 1720-1743 og 522A02 1743-1773.Første gong han dukka opp i KB var 13.01.1728 som fadder til Marthe, dotter til Knud Eriks. Tysse. Side 222, Permanent sidelenke: [url="http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=15983&idx_id=15983&uid=ny&idx_side=-112>Lenke Fadder nr. 2, etter Paul Solnør.Så 02.07.1731 som fadder til Carl Friderich, son til Christophers. Olsen Abelset. Side 303 Permanent sidelenke: Lenke Fadder nr. 2, etter Peder Honningdal.Så 25.12.1731 som fadder til Ingeborg, dottera til Klokkaren Erick Iversøn. Side 312 Permanent sidelenke: Lenke Fadder nr. 2, etter Peder Garbo.Så 31.01.1734 som fadder til Christen Møller, son til Christophersen Olsen Abelset. Side 358 Permanent sidelenke: Lenke Fadder nr. 2 etter Peder HonningdalHan vart gravlagt 11.07.1749, 56 ¼ år gamal, namnet er då skrive Statz Henrichsen Østerich Side 717 Permanent sidelenke:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Kai Løseth

Eit Google søk på statz henrichsen førde til noko Per Gjenden har skriv. Får desverre ikkje lagt ved lenka.I Postscript står: Arvingene til Christen Povelsen (Hiardemaal, ca 1610-ca 1680) åtte i året 1705 tre gårder i Sund, nemlig Nør-Heggdal, Jendem og Rødal. Sønnen Niels Christensen kalt Hiermaal hos Døssland på side 70, gift andre gangen med Adalheid J. Rasbech, og som døde på Åkvik i Halsa, fikk Kanestrøm som odelsgods etter faren. 1705 lot hans tre døtrer Niels Olsen Vågøy, av slekta mi, leige 3 vog i Brunvoll, Knut Rasmussen 2 vog i Jendem, mens døtrene 1697 hadde solgt arveluten i Røsok til Olle Pedersen. Niels C. Hiardemaal har ei søster Else g.m. Jarich Brors i Lille Fosen 1721, Maren g.m. Hendrik Johansen Suertz, en bror Jens, aukraprest til 1705, en bror Carsten gift med Marit Bendixdatter “Bergenser”, en bror Povel på Molde, og ei søster Anne C. Hiardemaal g.m. Osterich Hendrichsen Statz, sønn av Hendrich Osterich Statz. Vi kan ta det for gitt at Svane, Hiardemaal og Kittelhones er samslekt. Det bør advares mot klokkertro på muligheten for slektsporing til De britiske øyer i trelast- og klippfiskperiodene. Molde-Rubergene makter ikke heilt å konkurrere med Kanestrøm-Rubergene når det gjelder sosial status, men de er åpenbart av et felles opphav fra Svaninge i H.C. Andersens hjemtrakter på Fyn.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Sivert Perry Nerland, Nerland, 6444 Farstad.

For det første så skal det kun her tas med, at Det er ikke Christen Povelsen Hiardemaal, men Kristen Paulsen Morsing, som i denne tida var eier av gårdene Heggdal nøre i Midsund, Jendem (eller Gjendem)og Rødal i Vågøy sogn i Fræna. Per Gjendem sitt bidrag til diverse lokal ætttesoge, bør alle og enhver se til å spyle ned ved privat vannlatning hjemme. Det er jo helg !

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Ole Øystein Nybø

Takkar for svara.Stadtz Henrichsen Østerick og Christopher Olsen Abelset var så vidt eg veit syskenborn gjennom mødrene, Karen og Maren. Dotrer til presten Mads Povelsen Alstrup. Det var difor ikkje så rart at han var fadder til born i Abelsetætta.Truleg er det vel far til Stadtz som er nemnt i tråd nr. 12588 Lenke Henrik Stadtzen Østerich, som i si tid hadde eit borgarsete i Steinvågen.Det eg er ute etter om Stadtz kunne hatt andre oppgåver i Ørskog enn det å vere fadder? Og om det er tilfeldig at han er gravfesta her?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.