Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Ivar Vaksdal

[#82466] Skifte etter Sivert Torgjersen Hylle, Voss

Recommended Posts

Gjest Ivar Vaksdal

Skifte etter Hylle, Sivert Torgjersen Gardsnavnreg. s. 145, Vangen tinglag, protokoll A.c.1 1695-1707 fol. 159 Iflg Vossaboki var der to døtre, Ågota og Guro som var døde før faren. Kvar av dei skal ha hatt 4 born. Er borna navngitt i skifte, fedrene også ?Ivar Vaksdal Dalekvam

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

I protokollen står det bare at de to døtrene var døde, og at de hadde etterlatt seg hver fire ikke navngitte barn som arvet i deres sted. Jeg kan ikke se at det er gitt navn på formyndere eller disse barnas fedre.Skiftet er innført her:Permanent sidelenke: [url="http://www.arkivverket.no/URN:sk_read/24103/161>http://www.arkivverket.no/URN:sk_read/24103/161 Permanent bildelenke:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Norodd Hagenson

Ågot er første kona til Svein Olson Bakkatun. Det framgår av skiftet etter Ivar Olson og Ingebjørg Nilsd Lydvateigen 10 juli 1725. De hadde ikke barn sammen, og søskenbarnas etterkommere arvet Ingebjørg. Sjur Torgeirson Hylle var morbror til Ingebjørg. Dette skiftet har svært mange arvinger, og ikke alt synes å stemme helt i det, men det er likevel et svært viktig skifte som gir mange opplysninger som ikke finnes andre steder. I registeret (webbok) står skiftet under Granvin tinglag, så det er lett å overse.Skal du gå videre med Ågot, så gir skiftet etter Svein Olson Bakkatun (13 sep 1699) opplyninger om barna, selv om Ågot ikke er nevnt. Heller ikke Sveins andre kone Dønåt Olsd er nevnt, men det framgår av skiftet etter hennes bror Askjel Olson Fagnastøl at hun er mor til Sveins andre barnekull. I skiftet etter Svein står det at mor til andre barnekull er enken Brita Torsteinsd, men det rimer ikke med skiftet etter Askjel. Kanskje er Brita Torsteinsd feilskrift.Guro var i 1725 skrevet for Quormo og hadde en datter Anna Mikkelsd. Jeg finner ingen som passer på Kvarme. Olav Bakketun (gift med Gjertrud Sjursd Hylle) fikk 1709 barn med Anna Mikkelsd som var halvsøster til kona hans.Sjur Torgeirson Hylle måt derfor ha to barnekull, men det synes vanskelig å skille dem. Torgils (ca 1668) og Gjertrud (ca 1669) synes å være yngst av Sjurs barn, mens Ågot, Guro, Torgeir (ca 1658) og Ivar (ca 1661) synes litt eldre.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Ivar Vaksdal

Norodd, tusen tak for godt svar. Skiftene du nevner etter Askjel Fagnastøl og Ingebjørg Lydvateigen; har dei vore framme her på arkivforumet slik at dei kan finnast ? Frå Kindem 2 på s. 362 Flatekvål har eg at Olav Endreson er far til Svein Bakketun. Frå ditt svar: ” Olav Bakketun (gift med Gjertrud Sjursd Hylle) fikk 1709 barn med Anna Mikkelsd som var halvsøster til kona hans.”Det var vel Guro, mor til Anna som var halvsøster til Gjertrud Hylle ?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Norodd Hagenson

Ja det må være Guros datter Anna Mikkelsdatter det er snakk om.Jeg har også observert navnet Svein Olson på Flatekvål. Men hvordan kan vi være sikre på at det er samme Svein? Jeg finner ingen andre holdepunkter enn navnelikhet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Ivar Vaksdal

Ikkje sikker, men bygger antagelsen på: Kindem, Flatekval s. 362: - - - . Sjur Knutson, g. m. Anna, og Olav Endreson, g. m. Mari, er ofte nemnde som brukarar 1635-1659. Peter Reedtzs kjøpte 1665. Svein og ei enkje var leiglendingar. I 1664 var det Per Mikkjelson og Svein Olavson. Olav Øvre Grovu stemnde Svein i 1662 og gjorde krav på at han skulde lata systri få sin part av pengane for odelsgodset som fyremannen hans, Olav, hadde selt. Svein må altso ha vore son åt Olav Endreson.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Norodd Hagenson

At Svein Olson Flatekvål kan være sønn av Olav Endreson Flatekvål er mulig. Men når det står 'fyremannen', kan det også bety at Svein er gift med Olav Endreson enke.Et helt annet spørsmål er om Svein Olson Flatekvål og Svein Olson Bakkatun er samme mann. I 1664-manntallet finner vi nemlig to Svein Olson, en på Flatekvål ([url="Http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=9&filnamn=bd20mt60&gardpostnr=7941&merk=7941#ovre>Lenke) og en på Nedre Vinje i Tjukkebygda (

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.