Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Thor Bøhmer

[#83499] Gåren Kås (Koss el Kos) på Veldre tidlig på 1600-tallet.

Recommended Posts

Gjest Thor Bøhmer

Gården Kås på Veldre er sentral i Veldrehistoria og det har bodd mange markante personligheter der. Faktisk var det også slik at Bjørnstjerne Bjørnson var der og vurderte å kjøpe garden. Det sies at enten var det veldringene som ikke likte Bjørnson eller omvendt uten at jeg har noen sikre kilder på det. Det sies at Bjørnson likte seg bedre på Sveinhaug utti Ringsak (hovedsognet), men det er egentlig ikke tema for det jeg ønsker å diskutere.Først på 1600-tallet heter brukeren på Kås Erik. I følge Veldreboka hadde han en sønn Kristen Eriksen som tok aktivt del i mange sammenhenger i bygda. Han var også bondelensmann og leilending på gården Kås. I skiftet etter Kristen Eriksen møtte broren Nils Eriksen Narud. Adressen er vanskelig å tyde, men diskusjonsgruppen tolker det til Narud. På Narud er navnet Erik mye nyttet og vi er kjent med at en Erik var bruker på Narud i 1555 da han solgte Skulstad i i Elverum og Almus i Åmot. Narud kalles da Narffarud.Men noen Nils Eriksen på Narud er ikke kjent. En kan tenke seg at Erik på Kås har slektsrøtter på Narud. De to første brukerene på Narud som er nevnt i Veldre bygdebok er Arne og deretter Brynild. Brynild hadde flere kjente barn, bl a Arne og Erik.Gjennom historien er det flere giftinger mellom Narud og Kås.Dette som bakgrunn.I debatten om etterkommere fra Sveinhaug, er Lisbet Eriksdatter på Flisaker gift med Oluf Børresen Sveinhaug. Lisbet dør ca 1695. I skifte etter ekteparet på Flisaker er ingen fra Kås nevnt, Men i slektshistoriske kretser sies det at Lisbet Eriksdatter er søster til bygdelensmannen Kristen Eriksen Kås.På bakgrunn av mangel på Kås-folk i skiftet på Flisaker lurer vi på kildene til dette slektskapet mellom Lisbet og Kristen.Det sies også at brukeren på vestre Løken i Veldre, Lars (Laurits) Eriksen, var sønn på Kås. Denne Lars døde ca 1664.Noen sier at det var faren, Erik Kristensen?? som betalte skatt som husmann på Gårum i 1647/50, noe jeg finner aldeles utenkelig. Denne Erik på Gårum skulle ha vært gift med Klare Hågensdatter. Hun skulle da ha blitt giftet omatt med Håvel Olufsen Gårum. Hun skulle da være død ca 1664 med skifte i 1665. Slik jeg ser det, er det visse aldersmessige hindringer her.Dermed er det fire søsken som sies å være fra Kås nemlig Kristen, Lars, Nils og Lisbet.I hvertfall er det mye å rydde opp i og innspill mottas med takk! Dette kan bli en stor dugnad. Det er mange tusen etterkommere og debatten må derfor ha stor interesse.Kanskje burde jeg starte med å utfordre hedemarksmester i skifter - Hans Myhre - til å se på skiftene. Her er det flere skifter som må studeres.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Ole Kristian Sveen

I skiftet på Løken 23/11-1664 s.76b. Etter Laurits Eriksen gm. Berit Torgersdtr. Barn: Torger,Erik,Eli,Ragne og Berit. På Enkens vegne møter Hans Mogensen Winju, for barna møter deres faderbroder Christen Eriksen Koss.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Thor Bøhmer

På Gårum er det skifte 27 okt 1664 (s 168) etter Klare Hågensdatter. Gift 1 m Erik. Andre gang med Håvel Olufsen Gårum. Barn bare i første ekteskap: Lisbet Eriksdatter. For Lisbet Eriksdatter møter hennes mann Oluf Flisaker. Det nevnes ingen fra Kås på Veldre og det er neppe noen forbindelse dit. Det står i Nes bb som ikke er noen primærkilde at denne Erik betalte skatt som husmann fra Gårum 1647-50.At en bruker på Kås som hadde barn i 1610 skulle ha overlatt gården til sin sønn i 1630 (da betaler Kristen skatt på Kås) for å bli husmann på Nes er neppe tenkbart? Og at ham skulle leve nesten 40 år etter at Kristen ble født et vel heller lite sannsynlig også!Konklusjon: Lisbet Eriksdatter g m Oluf Børresen Sveinhaug på Flisaker er ikke fra Kås! Hun er fra Nes!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Thor Bøhmer

Like vel er vel egentlig hovedspørsmålet. Hva er farsnavnet til denne Erik på Kås?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Thor Bøhmer

Kristen Eriksen får barn først på 1650-tallet. Kona fant han sikkert i det store skiftet på Tokstad, men antatt giftingsår blir da først ca 1650. Når Kristen skatter av gods før det, så er det åpenbart hans gods og det blir jo å anta at det er arv. Vi kommer tilbake til dette godset senere og da blir jo det store spørsmålet hvem ellers som eier i samme gods. Det synes som det godset Kristen Eriksen eide før ekteskapet i hovedsak er utenbygds eiendom.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Thor Bøhmer

Veldre bygdebok har en vakker historie om en 'yngling', 18 år som møtte på skiftet på Tokstad i 1628. Da hadde Kristen Eriksen allerede stått på skattelistene 3 år. Det betyr at han hadde vært leilending på Kås fra han var 14-15 år. Skal vi tro på det da? Så fødselstidspunktet kryper vel nedover mot 1600-tallet, men det gidder jeg ikke å gjette på. Imidlertid blir han så gammel at to ekteskap ikke er noen umulighet uten at det er kjent!Han skatter som bruker sammen med Karen (Karin el Kari). Karen er nevnt fra 1630 og utover til på 40-tallet. Her gidder jeg å gjette - og tror at dette er hans mor?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Thor Bøhmer

For øvrig er det styggelig irriterende å sitte å se på sin egen lattelige skrivefeil (headdingen på denne debatten). Et av mange nyttårsforsetter må bli å lese bedre korrektur, samt å hamre så hardt på tastaturet at alle anslag synes på skjermen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Thor Bøhmer

Joda, navnet Kari passer godt på Kristen Eriksen sin mor. Eldste datter var Kari g m Laurits Olsen på Bjørge.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Thor Bøhmer

Se innlegg nr 1 i denne debatt og om Veldre bygdebok kan brukes til å hente informasjon, så er det verdt å merke seg at for Narud så er det ca 50 år som det mangler informasjon om. Mellom Arne og Brynild er det plass til andre brukere. Kan dette være Nils Eriksen, bror til Kristen Eriksen på Kås. Det er naturlig å anta at brødrene Kristen, Lars og nå Nils er født på Kås.I denne sammenhengen ville det være fint å finne ut farsnavnet til Arne og Brynild på Narud også om det er mulig.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.