Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Jostein Børnes

[#84067] Isak Davidson på Tysse sin far David Davidson

Recommended Posts

Gjest Jostein Børnes

HeiI Sunnhordland Tingbok nr 1 fol 82b finner vi følgende - sitat følger:'...hans Fader Dauid Dauisen møte paa hans wegne, och berette at Isack iche war hieme...'Kan det være den samme David som nevnes i koppskatten 1645 (gift med Anna) boende på Bahus i Os Sk.reie?Er det noen som kjenner til dette, evt kan gjøre et oppslag i Os eller Fana bygdebok for å se om det kan stå noe interessant der.?mvh, Jostein

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jostein Børnes

HeiDet var lite å hente i Bygdebok for Fana utover det som allerede er nevnt i nr 1.mvh,Jostein

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Øystein Ask

Du kjenner kanskje til dette fra før, men jeg tar dette med i tilfelle ikke.Mellom 1648 og 1652 kom det to brødre som het Isak og David Davidsøner til Karmsund. Foreldre er oppgitt til David ”Bour” og Gynette Bell i Bergen.Isak Davidson(ca. 1610-1665) bosatte seg på Vibrandsøy i Torvestad og var gift med en Maren Jakobsdotter. De hadde en evneveik sønn ifølge BB for Torvestad. Du finner mer info her på side 477 i Bygdebok for Torvastad.Tar med er sitat fra BB Torvestad som du kanskje har interesse av: ”Makeskiftebrev, dagsett 22.2.1652, ved Bergenslensmannen, seinare rikskanslar Ove Bjelke, hadde fylgjande innhold: ” Isak Davidsen, borger i Bergen, makeskifter Tyssøy (1 ½ laup smør) i Os, Sunnhordland, mot å få av kongen ein av Kongeleg Maj. og Kronens Gårder av Apostelgods, Vibrandsøy 3 vetter korn med bygsel.” Skøya på Vibrandsøy til Isak Davidson er dagsett 12.1.1654 og tinglest 14.4.1656. Isaks far, David, bodde ifølge BB sammen med han de siste 16 år han levde.David Davidson (ca.1611-1669) kom først til Stangaland på Karmøy i 1648/49 ved å gifte seg med enka Ingeborg Nilsdotter som var enke etter sorenskriver Rasmus Andersen på Stangaland. David ble andre gang gift med en Anna Kristensdatter som etter en tradisjon kanskje var datter til sogneprest Kristen Bentsen Schaaningi Avaldsnes (ca. 1611-1679). David og Anna hadde en datter Ingeborg som ble gift med Halvor Skulesen på Vea i Åkra. Dette paret har stor etterslekt spesielt på Vea. David dreiv gjestgiveri i Kopervik, men kom snart i krangel med eierne av garden Stangaland, Ivar Nilssen Lem, kona Anna Hansdatter og siden andre ektemaken hennes Tormod Torfeus. I 1668 valgte David Davidsen derfor å flytte til Åkra på vestsiden av Karmøy. Du finner en del info om David Davidsen på side 192 i ”BB for Stangaland og Kopervik” og på side 380 i ”BB for Åkra”.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jostein Børnes

HeiTakk for interessant innlegg - dette var helt ukjent for meg.mvh, Jostein Børnes

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.