Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Helge Bjerkevoll

[#84524] Manntall 1664-1666, alle guttebarn 1666?

Recommended Posts

Gjest Helge Bjerkevoll

Disse er lagt ut her: LenkeMen det skal være en telling til tatt opp av prestene i 1666 i følge vår bygdebokforfatter. Der skal alle guttebarn være med. Er denne tellinga lagt ut på nettet, eller vil den komme i nermeste fremtid?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Kristian Hunskaar

Det må i så fall være et manntall som hører hjemme i et annet arkiv, for vi har digitalisert samtlige bind med sogneprest- og fogdemanntall fra 1660-tallet i Rentekammeret.Jeg tror jeg ville starte med å lese nøye hva bygdebokforfatteren har skrevet. Kanskje er det en upresis formulering fra vedkommende, som får det til å virke som om det finnes ytterligere manntall?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Helge Bjerkevoll

Bygdebokforfatter Olav Rekdal skriver følgende:Folketeljinga av manntalla i landet 1664-1666 vart utført slik, at først tok prestane og futane, kvar for seg, opp teljingar av vaksne mannfolk. Og so, i 1666 måtte prestane ta opp ei ny teljing, der ogso alle gutebarn kom med. Ovanstående utskrift er eit samandrag av desse for slektshistoria so overlag viktige teljingane.Når 'Rafiuld Larsen 14 blind' og Thorchild Ols. 20 er ført både på Eidhammer Indre og på Løvig, so er dette rett avskrift av originalen i Riksarkivet. Sitat slutt.At han har hatt ei kilde der guttebarn er med kan det ikke være tvil om. I denne lista fra 'MANNTALA 1664-1666' i bygdebok for Tresfjord (1973) er det lista opp en rekke guttebarn fra 1 1/2 år og oppover. Tilsammen 43 gutter under 12 år.Nå går det ikke frem av kommentaren om den siste oppteljinga er funnet i Riksarkivet, Olav sat jo lenge både i Trondheim og Oslo og skrev av arkivkilder.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Helge Bjerkevoll

Flott!Ja der var det. Det siste manntallet fra 1666 inneholder også guttebarn.Da er problemet løst selv om det er søndag.Takk.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.