Gå til innhold
Arkivverket

"Reiser til Kilden i Sverrig"


Bengt E Vesthagen Oslo
 Del

Recommended Posts

Sakset fra Bygdebok for Ringsaker.

 

Marte Josefsdatter, f. 1717, Saug vestre, Ringsaker. Dette ble opplyst om henne på skiftet etter stefaren i 1742: «Laugværgen på Enckens Weigne forklarede at hennes Daatter Marte er saa gandske Wandføer paa Hænder og Fødder og saa trælbaaren at hun ikke kand fløtte sig af een Stæd unden hun bliver baaret, saa man desaarsage stædse maa holde eet Menniske til hendes Opvartning. Des foruden har hun og Salig mand anvændt stoere bekaastninger paa at faa hende Cureret baade paa Reiser til Kilden i Sverrig og som andre Medicamenter.....

 

Noen som vet hva slags kilde dette var og hvor den lå?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det fanns några hälsokällor i Sverige dit man åkte för att dricka brunn och för medicinska behandlingar, Loka är en av dem. Den mest kända och äldsta är Medevi Brunn, http://www.medevibrunn.se/ , sedan fann också till exempel Ramlösa och Sätra Brunn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har selv en antatt slektning som i 1729 begav seg til Loka brunn (Loka källa). Dessverre ser det ikke ut til at hans helsereise var vellykket. Han dukket en gang opp som "tillfällighetsfynd" i Anbytarforum. Jeg finner ikke denne posten igjen nå, men tok en gang en kopi (med ref. til funnet):

 

 

Ort:

Källa: Värmland, Nyed, F:1

År: 1729

Fynd: Dito begrovs en resande man från Norge, Mattias Hansson Gadtzman, som var blind och ämnat sig till Loka källa. Blef död sedan han undfångit sig herrans nattvard i Getabol.

Meddelat av Annika Svensson 06 juni 2003 kl 23:04

 

Jeg opprettet forresten en etterlysningstråd på ham en gang i det gamle forumet - og har dessverre ennå ikke greid å plassere ham i en konkret slektskontekst: Mattias Hansson Gadtzman

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.