Gå til innhold
Arkivverket
Bengt E Vesthagen Oslo

"Reiser til Kilden i Sverrig"

Recommended Posts

Bengt E Vesthagen Oslo

Sakset fra Bygdebok for Ringsaker.

 

Marte Josefsdatter, f. 1717, Saug vestre, Ringsaker. Dette ble opplyst om henne på skiftet etter stefaren i 1742: «Laugværgen på Enckens Weigne forklarede at hennes Daatter Marte er saa gandske Wandføer paa Hænder og Fødder og saa trælbaaren at hun ikke kand fløtte sig af een Stæd unden hun bliver baaret, saa man desaarsage stædse maa holde eet Menniske til hendes Opvartning. Des foruden har hun og Salig mand anvændt stoere bekaastninger paa at faa hende Cureret baade paa Reiser til Kilden i Sverrig og som andre Medicamenter.....

 

Noen som vet hva slags kilde dette var og hvor den lå?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Chris Bingefors

Det fanns några hälsokällor i Sverige dit man åkte för att dricka brunn och för medicinska behandlingar, Loka är en av dem. Den mest kända och äldsta är Medevi Brunn, http://www.medevibrunn.se/ , sedan fann också till exempel Ramlösa och Sätra Brunn.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Oddbjørn Johannessen

Jeg har selv en antatt slektning som i 1729 begav seg til Loka brunn (Loka källa). Dessverre ser det ikke ut til at hans helsereise var vellykket. Han dukket en gang opp som "tillfällighetsfynd" i Anbytarforum. Jeg finner ikke denne posten igjen nå, men tok en gang en kopi (med ref. til funnet):

 

 

Ort:

Källa: Värmland, Nyed, F:1

År: 1729

Fynd: Dito begrovs en resande man från Norge, Mattias Hansson Gadtzman, som var blind och ämnat sig till Loka källa. Blef död sedan han undfångit sig herrans nattvard i Getabol.

Meddelat av Annika Svensson 06 juni 2003 kl 23:04

 

Jeg opprettet forresten en etterlysningstråd på ham en gang i det gamle forumet - og har dessverre ennå ikke greid å plassere ham i en konkret slektskontekst: Mattias Hansson Gadtzman

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.