Gå til innhold
Arkivverket
Truls Songstad

Fraskilte i Gausdal i 1865

Recommended Posts

Truls Songstad

I folketellingen for Gausdal er det 13 personer som står med status f som jeg forstår skal bety fraskilt. En av disse er Eli Olsdatter på Ekkerhaugen. Jeg finner ikke mannen hennes Ole Olsen, men tror han befinner seg i Nord-Norge på denne tiden.

Derimot finner jeg svigerfaren Ole Pedersenpå Holeløkken, også han som fraskilt. Jeg finner også hans fraskilte kone Kirsti Hansdatter på Nedre Svadsum.

Det jeg lurer på er om disse personene fortsatt var gift, eller om ekteskapet var oppløst. I så fall, hvor kan man finne opplysninger om slik?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Yngve Nedrebø

Jeg er ikke sikker på om alle var formelt juridisk skilt, men at det snarere var noe man registrerte i en del tilfeller der ektefellen var dratt bort. Det var lenge Domkapitlene som behandlet ekteskapssaker, men dette ble avskaffet ved kgl. forordning av 1. desember 1797. Domstolene kunne etter hvert gi skilsmisse.

 

Hanne Marie Johansen har skrevet boken "Separasjon og skilsmisse i Norge 1536-1909", og viser der at det var vanligere med skilsmisser på 1600-tallet, enn i andre halvdel av 1800-tallet. Først fra ca. 1890 begynte tallet på skilsmisser i Norge å øke. Da var det mulig å få skilsmisse ved dom (sorenskriver, byrett), eller ved departemental bevilling. Opplysningene vil da finnes i de respektive arkivene. I noen prestearkiv vil man også finne protokoller over mekling mellom ektefeller.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.