Gå til innhold
Arkivverket
Erling Myrbostad

Vekkelsespredikant og avholdstaler Faste Svendsen

Recommended Posts

Erling Myrbostad

Jeg søker mer informasjon om Faste Svendsen, f. 1842 i Haltdalen. Faste var i sin tid en landskjent vekkelsespredikant og avholdstaler, men det ser ut til at få vet om han idag. Jeg kan gi noen stikkord fra det jeg vet allerede. Foreldrene var Svend Pedersen Midtaune, f. 1797 i Haltdalen, og kona Johanna Adamsdatter f. Krog i 1809. Johanna var fra Røros. Bakgrunnen deres kjenner jeg godt. Svend og Johanna ryddet bruket Nordpå i Aunegrenda i Haltdalen. Bruket har i senere tid vært bl.a. turisthytte og leirsted.

 

Faste var nr. 5 av i alt 8 barn. Både han og broren Ole Svendsen (forøvrig min oldefar) gikk lærerskole. Faste ble gift med Gurine Pedersdatter Norum fra Levangerområdet. Han arbeider etterhvert flere plasser i landet, først i Haltdalen, så i Levanger noen år, deretter Namsos, så til Bolsøy ved Molde, før han i 1893 er å finne i Trondheim. Klokker er tittelen da. Den 10.6.1893 reiser han over til USA, med tittel som pastor i protokollene. Men det var nok en relativt kort periode, for i 1894 har han konfirmant i Halden, eller Fredrikshald, som det het da. Der var han også klokker, og er fortsatt der i 1910. I 1910 og utover er han å finne i Trondheim, med tittel emissær. Han dør i 1926, da sies han å ha 6 barn, men jeg har registrert 10 fødte barn, men det er vanskelig å se om listen er komplett.

 

Jeg er primært interessert i opplysninger om hans virke som lærer, emissær og avholdstaler, men alle kompletterende opplysninger om han og etterkommerne er av interesse. Kan også nevne at en av sønnene til Faste var emissær og stortingsmann Peder Svendsen, f. 1868. En annen av sønnene var Morten Luther Svendsen, f. 1877. Morten Svendsen var musiker, kapellmester mm. En viktig skikkelse i Trondheims musikkliv, som bl.a. starta Trondheim Symfoniorkester 1909.

 

mvh Erling

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Liv S. Askelien

I debatt [#14048] i den det gamle Brukarforumet, finner du mulig noe mer om Faste Svendsen.

 

Liv

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Erling Myrbostad

Mange takk for det, Liv. Mye interessant du hadde hentet frem der.

 

mvh Erling

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jarl V. Erichsen

Bruk www.bokhylla.no og søk på "Faste Svendsen". Jeg fikk over femti treff.... Aner ikke noe om kvaliteten, men det tyder jo på at han er husket.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Erling Myrbostad

Hei.

 

Til Jasv:

Vil gjerne ha info om yngre generasjoner av etterkommere etter Faste. Håper på å få mer info om ham også, og evt. utveksle noe bilder av de eldre generasjoner. Om du kan tenke deg nærmere kontakt og evt har bilder etc, ta kontakt på e-post med erl-myrb og så alfakrøll og online.no. Faste sto sin bror (min oldefar) Ole Svendsen nokså nær, og var mange ganger hit til Surnadal på besøk. Og oldefar var i Trondheim den tid de bodde der.

 

Til Jarl: Takker for tipset, skal sjekke dette ja, har vært der før, men det er tydeligvis kommet til "nye" digitaliserte kilder.

 

mvh Erling

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.