Gå til innhold
Arkivverket
Trond Arild Hansen

Wiki-lensregnskap

Recommended Posts

Trond Arild Hansen

Hvordan høres en wiki-løsning ut, mtp lensreknskaper? Lensregnskapene går ikke akkurat igjen på DA, så kanskje en redigerbar løsning vil få fram interessen for flere? Er mer enn gjerne med på transkriberingen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
NNN

Det synes jeg er et godt forslag! Men så må man bli enig om hvordan dette skal gjøres. Skal alle redigere/skrive inn på Wikipedia eller bare en osv. Det kan f.eks legges inn at artikkelen er under utarbeidelse, så kan alle legge inn etter hvert som nye ting transkriberes (det er jo bare å trykke på "redigere" - skrive inn - og til slutt trykke på "lagre"). Det spiller ingen rolle om noen gjør en feil, for da går man bare tilbake til en tidligere versjon.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Trond Arild Hansen

Det er det at opplysninger om slekter før ca 1650 har en tendens til å 'forandre seg', ihht. nye opplysninger. Er usikker på hvordan en slik WIKI-løsning vil fungere, men det kan vel uansett ikke skade å forsøke noe sånt?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Johan I. Borgos

Jeg tviler på at et wiki-opplegg er noen god løsning. For det første: Lens- og fogderegnskapene inneholder bare unntaksvis slektsopplysninger i klartekst, det aller meste er økonomiske data. For det andre: Mengden av data er svært stor. Jeg har lasta inn i databaser lens- og fogderegnskapene for Vesterålen for tidsrommet 1610 til 1750, og det samla volumet er 120.000 poster (regionen har en halv prosent av befolkninga i landet). Og for det tredje: Stor mobilitet, mange personer med samme fornavn og enda flere uten farsnavn gjør identifiseringa av enkeltpersoner (stort sett menn) vanskelig, for å si det mildt. Og sjølsagt, identifiseringa kan sjelden bli noe mer enn hypoteser.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Trond Arild Hansen

Takk for tilbakemeldinger! Jeg ser at dette med en wiki-løsning for lensregnskap nok ikke var helt gjennomtenkt. Det er

kanskje mer realistisk/treffsikkert å begrense det til en database ut fra odelslistene (selv om det kan bli omfangsrikt nok).

Om en tenker seg hver post med ett felt for navn, ett merknadsfelt for en kort beskrivelse av hvem personen er

(der vedkommende er kjent(?), kanskje med lenker til relevante debatter/nettsider)

og ett felt for skyldverdi (med funksjon for omregning til andre størrelser/benevninger). Videre, om personen kan identifiseres som den samme fra ett år til annet og skyldverdien forandres, ett felt for denne differansen i skyldverdi. Det gir seg selv at ikke alle opplysninger blir like objektive på denne måten, men lokalkunnskap/kvalifiserte gjetninger betyr vel også litt? Mye kan dessuten løse seg gjennom diskusjon! Men så var det dette med praktisk gjennomføring/administrasjon, da... Det blir vel vanskelig å finne en fullgod løsning?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.