Gå til innhold
Arkivverket

Wiki-lensregnskap


Trond Arild Hansen
 Del

Recommended Posts

Hvordan høres en wiki-løsning ut, mtp lensreknskaper? Lensregnskapene går ikke akkurat igjen på DA, så kanskje en redigerbar løsning vil få fram interessen for flere? Er mer enn gjerne med på transkriberingen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det synes jeg er et godt forslag! Men så må man bli enig om hvordan dette skal gjøres. Skal alle redigere/skrive inn på Wikipedia eller bare en osv. Det kan f.eks legges inn at artikkelen er under utarbeidelse, så kan alle legge inn etter hvert som nye ting transkriberes (det er jo bare å trykke på "redigere" - skrive inn - og til slutt trykke på "lagre"). Det spiller ingen rolle om noen gjør en feil, for da går man bare tilbake til en tidligere versjon.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er det at opplysninger om slekter før ca 1650 har en tendens til å 'forandre seg', ihht. nye opplysninger. Er usikker på hvordan en slik WIKI-løsning vil fungere, men det kan vel uansett ikke skade å forsøke noe sånt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tviler på at et wiki-opplegg er noen god løsning. For det første: Lens- og fogderegnskapene inneholder bare unntaksvis slektsopplysninger i klartekst, det aller meste er økonomiske data. For det andre: Mengden av data er svært stor. Jeg har lasta inn i databaser lens- og fogderegnskapene for Vesterålen for tidsrommet 1610 til 1750, og det samla volumet er 120.000 poster (regionen har en halv prosent av befolkninga i landet). Og for det tredje: Stor mobilitet, mange personer med samme fornavn og enda flere uten farsnavn gjør identifiseringa av enkeltpersoner (stort sett menn) vanskelig, for å si det mildt. Og sjølsagt, identifiseringa kan sjelden bli noe mer enn hypoteser.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for tilbakemeldinger! Jeg ser at dette med en wiki-løsning for lensregnskap nok ikke var helt gjennomtenkt. Det er

kanskje mer realistisk/treffsikkert å begrense det til en database ut fra odelslistene (selv om det kan bli omfangsrikt nok).

Om en tenker seg hver post med ett felt for navn, ett merknadsfelt for en kort beskrivelse av hvem personen er

(der vedkommende er kjent(?), kanskje med lenker til relevante debatter/nettsider)

og ett felt for skyldverdi (med funksjon for omregning til andre størrelser/benevninger). Videre, om personen kan identifiseres som den samme fra ett år til annet og skyldverdien forandres, ett felt for denne differansen i skyldverdi. Det gir seg selv at ikke alle opplysninger blir like objektive på denne måten, men lokalkunnskap/kvalifiserte gjetninger betyr vel også litt? Mye kan dessuten løse seg gjennom diskusjon! Men så var det dette med praktisk gjennomføring/administrasjon, da... Det blir vel vanskelig å finne en fullgod løsning?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.