Gå til innhold
Arkivverket
Leif Erik Otterå

Årets tidsskriftsartikkel

Recommended Posts

Leif Erik Otterå

Noen av dere som er interessert i middelaldergenealogi kan sikkert være interessert i å lese artikkelen som nylig ble kåret til "Årets tidsskriftsartikkel" av Universitetsforlaget. Det er "Klima og demografiske kriser i Norge i middelalder og tidlig nytid" av professor Audun Dybdahl. Forfatteren tar til orde for at mange av de store demografiske krisene (stor dødelighet) kan skyldes også klimakriser, ikke bare sykdom og epidemier som man har ment tidligere. Les artikkelen her:

http://www.idunn.no/ts/ht/2010/02/art17?removeHighLight=true

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Leif Biberg Kristensen

Takk for tipset! Dette var interessant lesning. Det har vel ikke mye med genealogi å gjøre, men det er viktig stoff som bidrar til å forstå våre forfedres levekår og historie på et mer overordnet plan. Og selv om relativt få av oss kan navngi aner fra middelalderen, har vi alle sammen en lang rekke av navnløse aner som må ha gjennomlevd krisene på 1300-tallet.

 

De fleste av oss som sysler med genealogi har vel også en interesse for historie (og demografi?) som er over gjennomsnittet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Johan I. Borgos

Joda, emnet er uhyre interessant - og velkjent de siste tretti årene. Hvis noen er nysgjerrig på mer om dette, anbefaler jeg "Climate, History and the Modern World" av H.H. Lamb, og to bøker av Brian Fagan, "Floods, Famines and Emperors" og "The Little Ice Age". Den siste inneholder mye om 1600-tallskrisa, og siden begge forfatterne er engelskmenn, har de henta masse eksempelstoff fra området rundt Nordsjøen, medregna Norge.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Chris Bingefors

Tack för den artikeln. Passar bra när jag ska börja universitetskurs i medeltidsarkeologi på måndag

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.