Gå til innhold
Arkivverket

Rollef Greve f. i Bremen eller Nederland?


Michael Moum
 Del

Recommended Posts

Rolluf Jansen ble borger av Bergen 28/1 1635. Født i Bremen stift. Er dette Rollef Greve? stamfar til den kjente Bergens slekten Greve Slektsboken Greve av Ingstad (pdf) nevner han er f. i Nederland; grunnen til det er slektstradisjoner og at flere dokumenter etter Henrich Greve d. 1707 som var skrevet på nederlansk.

 

Noen Rollef Greve finner jeg ikke i Bergen før 1635.

 

Mvh Michael

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Store norske leksikon:

 

Slektens eldste kjente medlem i Norge, Rollef Greve, kom fra Holland til Bergen før 1623. Hans sønn Jan Rollefsen Greve (ca. 1620–ca. ...

http://www.snl.no/Greve/norsk_slekt

 

 

Dette er bygget på boken til Ingstad fra 1943. Det finnes ingen kilder som bekrefter om Rollef Greve var f. i Nederland. Kan Ingstad ha tatt feil?

 

Dette skriver Ingstad:

 

1. ROLLEF GREVE

født 15 .. , død efter 1657.

 

Slekten Greves stamfar i Bergen er født i siste fjerdepart av 1500-årene og innvandret til byen tidlig i 1600-tallet eller i hvert fall før

1623. Borgerboken nevner ham ikke, men slikt er oftere tilfellet ved listene fra de tider.

 

Han slo sig ned i Korskirkens sogn, hvor de fleste av byens håndverkere holdt til. I skattemanntallet av 1645, det eldste som finnes

for Bergen, er Rollef Greve opført med hustru og tjenestepike; likeså omtales han samme år i taksten over byens eiendommer.

 

Han bodde nedenfor Stølen; huset som han eide her, var taksert til 250 daler. Dessuten hadde han et hus med to våninger i Flynderborg

smug (Hamburgersmuget) til samme beløp; »i huset boer Harmand Gullsmed og Olluf Tolder«. I 1657 nevnes han igjen, og den ene eiendom vurderes da til 675 daler. Efter verdiene på de tider å regne er han således kommet sig godt i vei.

 

2 sønner nevnes Jan og Henrich.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Rolluf Schreder i korskirkens sogn 1631 da han betaler 1 rdl i skatt for 1 tjenestedreng og for 1 dreng i 1632. I 1629 hadde han drengen Henrich i tjeneste.

Endret av Michael Moum
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...

Hei

 

Vet ikke om dette kan hjelpe deg, men på side 9 i slekten Greve ved O.Ingstad står følgende:

 

" Slik lå forholdene an i Bergen da en håndverker ved navn Rollef Greve kom til byen i begynnelsen av 1600-tallet. Han tok opphold her, skaffet seg gård og åpnet verksted; ellers er det lite å finne om ham, noe som ikke er til å undres på da opgavene i byens arkiver fra denne tiden er magre og ufullstendige.

Antagelig er han vandret inn fra Holland. Dette støttes av gamle og ganske bestemte slektstradisjoner. På hollandsk herkomst kan også slektsnavnet tyde, liksom en rekke av de faste fornavn som har holdt seg i familien så langt tilbake som slekten kjennes. Videre bør det nevnes at det finnes brever på hollandsk etter Rollef Greves søn, schoutbynacht Henrich Greve, og likeledes at det i 1600-tallet påviselig har vært forbindelse med den bergenske gren og folk av samme slektsnavn fra Holland."

 

mvh Tove

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Slekten Greve (de Greve) forekommer i både Nederland og Belgiën.

En rask googling med utgangspunkt i nederlandsk sprog ga disse link: (jeg skrev "greve" "geslacht") og det var mange tilslag.

(Det viste seg også at en gang på 1800-tallet giftet Gerrit Greve (1814-1889) seg med enken etter Koop KEUS, Aaltje Jans Karsten)

Betydningen av navnet kan du finne på hjemmesiden til Meertens Instituut. Der det kanskje også forklares hvor i Nederland/Belgiën navnet mest forekommer.

 

Zeven geslachten van Brussel. (De syv slektene fra Brussel)

Dette var 7 ledende slekter i Brussel som etterhvert tillot relaterte etterkommere fra andre slekter å være med å styre byen.

Slekten (de) Greve hadde disse medlemmer:

 

Familie De Greve Greve (de), André-Jakob-Jozef, toegelaten in 1730 tot het geslacht Steenweeghs. Greve (de), Karel-Filip, toegelaten in 1705 tot het geslacht Steenweeghs.

Greve (de), Jakob-Hendrik, toegelaten in 1713 tot het geslacht Steenweeghs.

Greve (de), Jan-Karel, toegelaten in 1726 tot het geslacht Coudenberg.

Greve (de), mijnheer en meester Karel-Filip, toegelaten in 1668 tot het geslacht Steenweeghs.

Greve (de), Paul, toegelaten in 1729 tot het geslacht Coudenberg.

 

Het geslacht Both uit A’dam:

...Dina is getrouwd met Jan Godlieb Greve. Uit dit huwelijk: Susanna Maria Greve, gedoopt (luthers) te Amsterdam op 4 februari 1776 (getuigen:...

Her vises at denne Jan Godlieb Greve lot sitt barn døpes i den Evangelisk Lutherske Kirke, noe som var uvanlig på denne tiden, og som (også på grunn av navnet Godlieb)

kunne tyde på en tysk (Bremen???) opprinnelse. I Nederland "hersket" den Gereformeerde variant av protestantismen, basert på Jean Calvin.

 

Litteratur:

Fragment genealogie, 085 FG, van het geslacht de Greve : lopende van 1561 tot 1880

Genealogie; GREVE,DE; OOST-BRABANT

Plaats Terneuzen

Uitgever Antiquariaat - Boekhandel op het gebied van Genealogie-Heraldiek en Aanverwant, L. Louter

Deelcollectie Boeken en (tijdschrift)artikelen

Instelling/Bron Brabant-Collectie

Hilsen

JanMKeus

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.