Gå til innhold
Arkivverket

Daniel Augustinussen Halse død ca. 1658


Kjell Fredly Smøla
 Del

Recommended Posts

Ikke akkurat lett å lese, men jeg har i alle fall funnet Anders Leirvik i 9. linje ovenfra.

 

Manntallet 1663-66 nevner på Leirvik (nr. 714 og 951) to brukere, Ole (52 og 452 år) og Kristoffer (80 og 50 år) med sønner Sjur Olsen (17 år) og Hovlik Kristoffersen (12 år).

 

Sønnene har samme alder i de to sammenslåtte manntallene, mens Ole heller er 52 enn 452, antar jeg. Og nokså sannsynlig er Kristoffer 50 og ikke 80!

 

Det er jo da litt tenkelig at denne Kristoffer er far til Anders Kristoffersen som senere bor på gården. Det er jo ikke noe i veien for at han kan være en eldre bror av Hovlik og gammel nok til å være den samtidige sagmesteren på Todal. Verd å merke seg er det i så fall at lensmann Halvard Nilssen, som han arbeider hos, har sønnene Hovlik og Hans. (Hvis det skulle være riktig at Kristoffer Leirvik er bror av Halvard og Jon Todal.)

 

Jeg mener også å ha sett på nettet at Augustinus-folket på Halsa ætter ganske nært fra den samme slekten på Todal, dvs. at Daniel Augustinussen i så fall er en ikke særlig fjern slektning av Halvard Nilssen.

 

 

Se også innlegg (32).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er nok "spøkelset" Gjertrud Hansdatter Todal som gjør at det blir antatt at slekta på Halse er i samme familie som lensmannen på Todal. Ved å lese denne tråden så kommer det fram at Augustinus Jonsen Halse var gift med ei Marit/Maret og at hans sønn Daniel har en datter Marit (som ble gift nettopp med lensmannen på Todal), men ingen datter Gjertrud.

 

Jeg ser det slik at Augustinus neppe var gift med noen Gjertrud Todal, men jeg tar gjerne imot bevis på det motsatte.

 

Når det gjelder "sønnene" Hans og Laurits Danielsen, så tror jeg neppe at de er sønner av Daniel Augustinussen Halse, dette mener jeg at jeg har tatt opp tidligere i denne tråden også.

 

På nettet står det så mye rart om denne familien fra Halse at det er helt utrolig. Det var derfor jeg opprettet dette temaet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og for å ta denne tråden litt videre så har vi her også noe:

 

http://www.arkivverk...90514670141.jpg

 

Til høyre fra omtrent midt på siden står det om Karen Bendixdatter, enka etter Ole Danielsen, som var formynder for sin brorsønn Arnt Isaksen Hals, og her kommer det fram hva han arver. På neste side i tingboka kommer det mere fram, bl.a. at det ikke bare var fred og fordragelighet mellom Jens Larssen Hals (Krabbe) og hans kones barn og arvinger.

 

Og - den Knud Jonsen jeg ikke var sikker på hvem var, var Knud Jonsen Strand som var gift med Marit Christensdatter Halse, datter til Gjertrud Henriksdatter i hennes andre ekteskap med Christen Sørensen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til (27):

 

Takk for nyttig info!

 

Har ikke satt Lars og Hans Danielsen i forbindelse med Halsa før jeg så at Halsaboka (og muligens temainnlegg på nettet) påstår at de er derfra. Lett å stole litt for mye på slike publikasjoner. I 1701 benevnes Hans "fattig", men han er faktisk stefar til to Melkiorsønner fra Vikstrøm, så det tyder på at han likevel tilhører de litt øvre lag av befolkningen. (Melkior Adriansen Falck på Vikstrøm i Dolmsundet er sønn av prestesønn Adrian Rockertsen Falck fra Ørlandet og (av meg) antatt kone Lisbet Sjursd., datter av Guri Audensd. Aspa og hennes første mann, prestesønn Sjur Torkelsen. Sistnevnte er sønn av hr. Torkel Sjursen i Hemne, som kommer fra Tromsø, men likevel er bror av jordeieren Gudbrand Sjursen Havåg på sørspissen av Hareidlandet på Sunnmøre. Jeg ætter selv fra Lisbets søster Adelus.)

 

Håper det er greit å diskutere det jeg gjør her i dette temaet. Det dreier seg uansett om nært (eller påstått nært) personmiljø rundt Daniel Augustinussen.

 

Gjentar at lagmann Hans Mortensen Wesling i Trondheim ifølge S.T. Dahl både er svigerfar til Auden Torsteinsen With (av Aspa-slekt), hr. Jens Hanssen Tausan (fra Tingvoll) på Røros og samtidig morfar til Henrik Anderssen Flors første kone samme sted. Bare det viser jo nære forbindelser mellom Nordmøre og bergstaden. Min interesse for dette miljøet skyldes til en viss grad en sannsynlig anelinje fra Sara Kjerstine Henriksd. Flor på Hitra, men jeg har foreløpig ikke sikkert bevis for at min 2-tipp Berit Jakobsd. i Fillfjorden er identisk med Saras samtidige oldebarn med samme navn fra Barmfjorden. Men det ser i øyeblikket meget sannsynlig ut via diverse til dels litt omstendelige indikasjoner. ("Krystallklart" er det altså ikke. Hovedproblemet her er at "min" Berit Jakobsd. ikke i en eneste tilgjengelig kilde på 1800-tallet oppgis med gården hun kommer fra - kun med den hun bor på.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bare kjekt det, Odd Roar, at du tar opp disse temaene i denne tråden! Som du sier så er det tette bånd mellom disse slektene. Og alle monner drar når det gjelder forskning på disse folkene. Jeg stammer selv også fra Auden Torstensen Width og fra Abelset-slekta på Sunnmøre så dette er jo absolutt interessant for meg. Og denne tråden har jo vært mye enetale fra min side allikevel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Via Abelset ætter du vel fra en hittil navnløs søster av Lisbet Sjursd., som i likhet med sin søster eier jord i Sykkylven (Aure det også!) . Den ene bor også der sør (på Riksheim), men det er ikke Lisbet. Sistnevnte holder nok til på Vikstrøm og er g.m. Adrian Falck. Senere fornavn der tyder på det. Brødre av disse eier utrolig nok jord i Sveio ved Haugesund, så "sfæren" her strekker seg helt fra Troms i nord nesten til Rogaland i sør - vel et par hundre forblåste mil eller så...

 

Familiemiljøene her er nok langt mer tettpakkede enn det jeg omtaler, men går en løs på alt dette i "en jafs", så forsvinner oversikten litt for raskt.

 

På Hjertøy er mitt opphav Mogens Jonsen (dattersønn av handelsmann Mogens Henriksen, som evt. kan være sønn av Henrik Mogensen Rytter i Stangvik) g.m. ovenfor nevnte Helvig Nilsd., som deretter har Ole Pedersen Vikstrøm som sin mann. Han er sønn av Kirsten Adriansd. Falck og nevø av Melkior. Mogens og Helvigs datter Marit er i første ekteskap g.m. en Johan Anderssen (mitt opphav), som i samtidsdokumenter konsekvent benevnes "Vikstrøm", selv når han bor på Hjertøy. Noe slikt har jeg knapt observert noe sted ellers. Han er neppe av Vikstrøm-familien, men ikke helt utenkelig kan han først være gift der. (Muligens er han i 1724 i tjeneste hos Falster på Uttian. I så fall oppgis han født i Trondheim.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt mer ang. (26):

 

Skattemanntallet 1647 (s. 309) forteller at enken Leirvik da alene er bruker der. Ikke så langt unna (på s. 307) nevnes selveier Kristoffer Nilssen "aff Gillen" (listet mellom Vinsternes / Ertsvik og Berg / "Wennj").

 

PÅ MyHeritage (som jeg ikke er medlem av) påstås det flere steder at en Kristoffer Nilssen Todal eksisterer som bror av Halvard og Jon der og at han er identisk med Kristoffer Leirvik, f. ca. 1605. Siden Kristoffer ikke bor på Leirvik i 1647, men er voksen da, kan en jo falle på tanken at selveieren "aff Gillen" (Geilen?) lenger borte i fjorden kan være den evt. Kristoffer Nilssen Todal. Ut ifra sosialt nivå hos disse kan vel selveierskap være litt tenkelig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja man kan virkelig gremmes når man ser hva som står skrevet på prent på MyHeritage og på Geni, her er det mange som bare har kopiert hva de tror er riktig uten å sjekke i originalkildene.

 

Jeg tror du har rett når det gjelder Kristoffer, men jeg har Gardtalesbøkene og tar et lite oppslag etter hvert.

 

Jeg mener også å ha sett ymse dødsår på Henrik Isaksen Hals også, men se her:

 

http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-rg20090421320396.jpg

 

Øverst til høyre går det fram at hans enke bodde i hans hus i 1721, altså må han være død før 1721. Hun er ellers "fattig og intet eiende" som det står. Jeg har funnet ham i tingbøkene i live i 1719, så da må han ha dødd ca. 1720. Skal tro om det blir registrert på div. slektssider?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ang. denne: Jeg tror du har rett når det gjelder Kristoffer, men jeg har Gardtalesbøkene og tar et lite oppslag etter hvert. - Hvor mye mener du jeg kan ha rett i? (Har tidligere sendt info om Flor og Nordmøre til Ansnes på Hitra, som snart kommer med en artikkel om Sara Kjerstina Henriksd. Flor i en lokalhistorisk årbok. Noen av mine opplysninger er med der, men dette har nå passert fristen, og kan derfor ikke lenger oppdateres.)

 

Lurer litt på om Kristoffer Nilssen "aff Gillen" kan bo på en gård med et i dag lignende navn, f. eks. Geilen (får noen treff på det navnet ang. dagens Aure, men vet ikke helt hvor). Men den må i så fall være plassert mellom de jeg nevner.

 

Alderen til Anders Kristoffersen Leirvik i 1701 stemmer jo temmelig godt med det fødselsåret (1640) som generelt oppgis for Anders Kristoffersen "Flor".

 

Hvis Anders har en første kone, så kan en forvente at hun kan hete Sara (hvis det da ikke er en initialoppkalling, ikke uvanlig på Hitra) og kanskje være en Henriksd. (En Sara Henriksd. Hagerup er nevnt i fylket, men hun er noen år yngre enn den her aktuelle.) En mulighet er at navnet Flor kan komme fra en evt. slik kones slekt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror vel egentlig at du kan ha rett i at Kristoffer i Lervik ikke er bror til lensmann Hallvard Nilsen Todal som skal ha vært født ca. 1605, mens Kristoffer vel var mye eldre. Og hvor er kilden til at disse to var brødre? Jeg er skeptisk til det som står på slike nettsider uten henvisninger til kilder.

 

Kristoffer Nilsen på Gjelen var futen Kristoffer Nilsen Tønder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for opplysningene! Uansett passer Anders Kristoffersen Leirviks levetid bra til den som oppgis for Henrik Flors far. Og det er altså ikke nevnt andre Anders Kristoffersen i den delen av landet i aktuell tid.

 

Forutsatt at 50 år er riktig alder for Kristoffer Leirvik i 1663/66 (altså ikke 80 - kfr. sønnen Hovliks alder!), så passer han i tid bra som bror til de to på Todal, og også som far til Anders Kristoffersen. Men det kan vel kanskje tenkes at det er Tønder på Gjelen som av "ekspertene" på nettet er forvekslet med Kristoffer Leirvik. Nettopp Tønder har sønnen Anders Christophersen i Trondheim, men han er helt opplagt ikke Henrik Flors far.

 

Navnet Hovlik er jo brukt litt i strøket, men det at både Halvard Nilssen Todal og Kristoffer Leirvik har en sønn med dette ikke veldig vanlige navnet utelukker i alle fall ikke at de kan være brødre og ha en Hovliksd. som mor. Så muligheten bør vel fortsatt holdes åpen.

 

Ellers bør en merke seg at hr. Jon Nilssen Todal i Rødøy har Nils og Christoffer som sine to sønner. Hans to svigerfedre heter Maurits og Peder..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Under Leirvik side 392 (Gardtales i Valsøyfjord) skriver forfatteren at Anders Kristoffersen var bruker fra 1667. Jeg har funnet ham som bruker i 1669.

Kildeinformasjon: EA-6044/R/Rd/L0026/0002/0001, Jordebøker: B Nordmøre, , , 1669-, oppb: RA http://arkivverket.n...ead/rk/28300/3/

 

I sogneprestens manntall fra 1666 er Christoffer ført med en alder på 60 år, han har sønnen Nils som er 12 år gammel. - Det var vel jeg som foreslo at Nils aldersmessig kunne være en god kandidat til Niels Christophersen Todal f. ca. 1651, Lurøy/Rødøy i debatt 52850 i det gamle Brukarforumet.

Kildeinformasjon: Møre og Romsdal fylke, Nordmøre prosti, Prestemanntall 29 (RA/EA-4070/J/Ja/Jab/L0029), 1664-1666, oppb: Riksarkivet.

Merknader: Sogneprestenes manntall. Nordmøre prosti II http://arkivverket.no/URN:db_read/ft/35525/143/

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja, en mulighet kan det selvsagt være, men jeg er ytterst skeptisk til noe der indisiene ikke er sterkere enn bare et fornavn, her altså Hovlik.

 

Jon Augustinussen Halse f. ca. 1604 oppgis også med sønnene Augustinus f. ca. 1634, Hovlik f. ca. 1650 og Nils f. ca. 1652, så navnet Hovlik kan man finne i Daniel Augustinussen Halse sin slekt også, her altså hans brorsønn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til (38):

 

Takk for høyst interessant info!

 

At Kristoffer Leirvik har en sønn Hovlik står 2X i DA's søkbare manntall, men originalen kaller ham jo tydeligvis Nils med samme alder (12 år). Det øker sjansen for at Kristoffers far kan hete det, men er Anders Kristoffersen Leirvik også en sønn, så er jo han eldre, og nærmest til å bli oppkalt etter sin farfar. (Kanskje morfaren er viktigere?)

 

Alderen for Kristoffer er i DA's versjon som nevnt både 50 og 80, men sønnens alder viser at 50 nok er nærmest den riktige. Med så mye avvik må en jo begynne å lure litt på avskriften her. (Hvis jeg da ikke skulle ha sett på feil Leirvik.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Aud!

 

Ja, det kan godt være at du har rett, det kan jo se slik ut. Det jeg er skeptisk til er at slike nettsider som vi har nevnt her, uten noen form for kildekritikk godtar alle seriøse slektsgranskeres problemstillinger som avgjorte sannheter, slike som blir lagt fram f.eks. i slike fora som dette! Og det kommer jeg nok alltid til å mene. Jeg har dessverre erfart dette selv, at de forslag til løsninger jeg kommer med, blir funnet igjen som oppleste og vedtatte sannheter, nettopp på Geni og MyHeritage!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei,

 

Ja, det kan godt være at du har rett, det kan jo se slik ut. Det jeg er skeptisk til er at slike nettsider som vi har nevnt her, uten noen form for kildekritikk godtar alle seriøse slektsgranskeres problemstillinger som avgjorte sannheter, slike som blir lagt fram f.eks. i slike fora som dette! Og det kommer jeg nok alltid til å mene. Jeg har dessverre erfart dette selv, at de forslag til løsninger jeg kommer med, blir funnet igjen som oppleste og vedtatte sannheter, nettopp på Geni og MyHeritage!

 

Jeg er helt enig med deg, - det blir helt feil at teorier og forslag blir publisert som sannheter på nettet. Min erfaring er også at mange slektssamlere ikke følger med i debattene og retter opp feil etter hvert som de blir avdekket.

 

I 1687 ble det holdt skifte etter Lars Olsen på Gresset. Han etterlot seg enka Marit Kristoffersdatter og barna Hovlik og Ole. Farbroren Torber Olsen og morbroren Anders Kristoffersen møtte på vegne av de umyndige barna. Ragnild Hovliksdatter hadde en fordring i boet. http://arkivverket.no/URN:sk_read/24637/247/

 

Vi kan dermed slå fast at Anders hadde ei søster på Gresset.

 

Til (40):

Avskrifta mener jeg er feil, Kristoffer er 50 år ved den ene tellingen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For sikkerhets skyld, her er prestemanntallet 1664-1666:

 

http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-ft10051005200018.jpg

 

Det er jo alltids en mulighet at Jons kone er fra Aure, det har i alle fall senere vært inngifte mellom disse slektene. Men hvor ble det av disse sønnene (Augustinus, Hovlik og Nils) senere?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til (43):

 

Satser på at 50 er omrent riktig da. Det går greit i forhold til Anders Kristoffersen.

 

Greit å vite om Marit også, samt at hun har en Hovlik som sønn.

 

Legg merke til at Kristoffer (Nilssen?) Leirvik har sønnen Nils (+ Anders), mens hr. Jon Nilssen Todal har sønner Nils og Kristoffer. Ingen av de to sistnevnte er oppkalt etter en morfar, så Kristoffer er gjerne gitt navn fra farssiden. (Og Anders Kristoffersen er altså først å finne på Todal, senere på Leirvik.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flott Aud! Dette var interessant! :)

 

Dersom dette viser seg å være riktig, altså at Kristoffer Lervik og Hallvard Todal var brødre, var altså Anders Lervik og Hans Todal søskenbarn som da altså var gift med to halvsøstre fra Halse. Det er jo i seg selv en interessant hypotese.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På s. 392 i "Gardtales i Valsøyfjord" står det bl.a.: "I 1606 bygsla ein Nils åt seg 16 marklag i Leirvik, og betalte staten 3 dalar i bygslingspengar", dette kan jo være Nils Todal som bygsler gård til en av sine sønner? Og senere står det: "Namnet Nils på ein leiglendingsbonde i Leirvik møter ein i alle lister fram til 1640-åra."

 

Det kan kanskje være en ide å sjekke lensregnskapene.

 

Men nå tar jeg kvelden!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En interessant mulighet, men på den tid bygsler han den vel til seg selv, siden første sønn knapt er født.

 

Siden Kristoffer Leirvik har en sønn Nils, så tyder jo det på at forgjenger Nils på gården enten er Kristoffers far eller svigerfar.

 

Kanskje Nils Todal bor på Leirvik før han overtar på Todal? Det er særlig aktuelt hvis faren på Todal når litt alder.

 

 

Enig i at natten bør begynne nå!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flott Aud! Dette var interessant! :) Dersom dette viser seg å være riktig, altså at Kristoffer Lervik og Hallvard Todal var brødre, var altså Anders Lervik og Hans Todal søskenbarn som da altså var gift med to halvsøstre fra Halse. Det er jo i seg selv en interessant hypotese.

 

I skiftet etter Isach Danielsen i 1688 ser vi at Ingeborr Danielssdaat. Leerwig har en fordring i boet. (Øverst på side 279.) http://arkivverket.no/URN:sk_read/24637/290/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, at Ingeborg Danielsdatter var gift med Anders Kristoffersen Lervik er helt sikkert. Også at de har sønnen Daniel.

 

Jeg mener ellers å huske at Nils Jonsen Todal hadde slekt på Lindås.

 

Men, for å vri litt tilbake til det opprinnelige temaet i denne tråden. Daniel Augustinussen Halse var gift i alle fall to ganger. Hans andre kone, Gjertrud Henriksdatter, døde altså i Karlsvika på Tustna. Hvem hans første kone var, vet jeg ikke, men både Isak, Ole og Ingeborg var barn fra Daniels første ekteskap.

 

Er det noen som kan ha tips om hvem den første kona var? Sønnen Isak hadde bl.a. døtrene Lisbet og Barbara. Den siste tror jeg er oppkalt etter Anne Cathrine Arntsdatter sin mor. Kan Lisbet ha vært oppkalt etter sin farmor, mon tro?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.