Gå til innhold
Arkivverket
Frank H. Johansen

Tyding av skifte etter Alf Olsen og Eli Haagensdtr

Recommended Posts

Frank H. Johansen

I bygdebok for Grue er det refert et par småsaker fra skiftet etter Alf Olsen og Eli Hågensdatter på Fulgerud i Grue 26. april 1732. Det gjelder verger for barna, slektninger som hevdet odel, etc.

 

Skiftet starter på høyre side her: http://arkivverket.no/URN:sk_read/25232/319/

 

Jeg er fortsatt litt dårlig på å lese skriften, men klarer jo noen ord her og der. Allikevel får jeg ikke tak i hele sammenhengen.

 

Nå er jeg ikke spesielt interessert i alt husgeråd og løsøre som blir ramset opp, men alle navn på verger, slektninger, odelskrevere etc. som nevnes, samt gårdparter som skiftes er av interesse!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Yngve Nedrebø

Ekteparet ønsket å skifte i levende live. De hadde ikke barn sammen, men begge hadde barn i tidligere ekteskap. Både Alf Olsen og Eli Håhensdatter selv tok tilsynelatende ivrig del i skifteforhandlingene. Behovet for verge for den yngste datteren var ikke til stede så lenge faren var l live.

 

Alf Olsen hadde i første ekteskap med Marit Eriksdatter sønnen Ole Alfsen, myndig og boende på "Wold her i Sogned".

 

"Qvinden i første ægteskab med Torsten Torstensen" hadde tre barn: Haagen Torstensen 28, Marthe Torstensdatter, 26, trolovet med Søren Tordsen Aarstad, og Aastny Torstensdaatter, 24. Til stede var arvingenes "anrørende" Ole Kieldsen Bierke, festemannen Søren Tordsen Aarstad og lensmannen Arne Olsen Grinder.

 

Aastny Kieldsdatter Bierke hadde stående sine arvemidler i boet etter skiftebrev datert 12. mai 1721. Alf Olsen og hennes bror Ole Kieldsen diskuterte hennes tilgodehavende. Alf Olsen hadde vært hennes formynder, men mente han hadde utbetalt hennes arv.

 

"De gamle folk forklarer" at farsarven til hennes barn fortsatt stod i boet.

 

Efven Gundersen Ness innfant seg med forklaring at han var eldste og nærmeste odelsbårne til Fuglerud.

 

Marthe skulle gifte seg og stifte bo like etter skiftet, og de fikk hennes arvelodd utbetalt, mens broren Haagen T. Fuglerud under vergemål skulle ta til seg det søsteren Aastny arvet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.