Gå til innhold
Arkivverket
Gro Vasbotten

Lars Tidmandsen og Karen Andersdatter Sylte

Recommended Posts

Gro Vasbotten

Begge er født i 1823, henholdsvis i Sylte i Vanylven og i Florvåg.

 

Lars dro til sjøs og var styrmann på seilbåter. Han reiste i utenriksfart, mest til landa rundt Nordsjøen. Bl. a. var han med på å frakte tømmer til Holland da de Hollandske dikene ble bygd. Tømmeret hentet de i Sverige (Gøteborg-traktene), og fra Fredrikstadområdet.

 

Karen og Lars møttes på Fisketorget i Bergen. Han dro hjem til Sunnmøre, men dro så til Hardanger for å hente seg en Hardangerbygd storebåt, 28 fot lang som han betalte med oppsparte midler etter utenriksfarten. På veien hjem hentet han med seg Karen. På vei nordover var de innom Bergen for å handle til bryllupet som stod i Vanylven i 1850.

 

Karen som var fiskerdatter var båtvant og på vårparten i 1849 eller -50 tok de to storbåten fra Bergen over Sognesjøen, Frøysjøen og rundt Stad for å giftes og bosettes i Sylte i Vanylven.

 

I 1850-åra var det magert fiske på Sunnmøre, men bedre lenger sør, utenfor Hordaland og Rogaland. Lars ble kjent som den første, og kanskje den eneste, storbåtføreren i Vanylven som la i vei sørover helt til Hordalands- og Rogalandskysten for å fiske sild. Han lå for det meste utenfor Espevær og Røvær og fisket med botngarn.

 

Ut i 1860- og 870-tallet kom silda lenger nord, og Lars flytta etter nordover. Han lå da i Kalvåg med Frøysjøen som fiskefelt, men også på Sildegapet når silda stod der.

 

Samtidig etablerte de familie med 8 barn, og i 1863 gjorde de makebytte mellom gården på Ekrem med en gård som ble kjent som Stykkje i Sylte i Vanylven, der brøt de 30 dekar jord.

 

Da Lars flyttet til Sylte, bygget han straks et nytt storebåtnaust i Syltefjøra. Det var så stort at det var plass til storebåten, to færinger og ellers det han hadde av fiskeutstyr og sjøutrustning. Masta fra den opprinnelige båten til Lars ligger ennå i naustet.

 

De døde i 1916 og i 1920.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.