Gå til innhold
Arkivverket
Lars L.

Rømte / deserterte sjøfolk

Recommended Posts

Lars L.

Hundrevis av sjøfolk rømte hvert år mellom 1866 og 1906 ifølge innrulleringssjefene. Men kan vi finne ut hvem det var som rømte? Har dette blitt ført i annotasjons- og/eller hovedrullene? Finnes det egne lister over rømte sjømenn hvor det angis både navn og havnen de deserterte i? Eller er den eneste måten å finne ut hvem som rømte på å bla seg gjennom alle rullene og notere ned hver enkelt navn?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Yngve Nedrebø

Unge sjøfolk var ført i annotasjonsruller, fullbefarne og dem over 22 var ført i hovedrullene. I disse rullene er det gitt opplysninger om den enkelte sjømann, navn, adresse, bosted, påmønstringstidspunkt og -sted, navn på skip og avmønstringstidspunkt og -sted. Her vil det framgå hvem som rømte, hvilken dag rømning fant sted og hvor dette skjedde. Vi har navneregistre til disse rullene, men ikke register om rømninger.

 

Sjømannsprest Ole G. Barmann i London samlet et stort statistisk materiale om "rømningsvæsenet" og skrev et omfattende manuskript om årsakene til røming, omfanget ac den og følgene av den. Dette materialet ligger nå i Sjømannsmisjonens arkiv i Statsarkivet i Bergen. Han ble stortingsrepresentant, og kalles "sjømannslovens far".

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.