Gå til innhold
Arkivverket
Lars E. Øyane

Tolking av skifte indre Sogn 1681

Recommended Posts

Lars E. Øyane

Det vart 12.5.1681 halde to skifte på Kvamme i Hafslo, etter John Kvamme og Martha Kvamme (http://arkivverket.no/URN:sk_read/24133/330/).

 

Etter mine notat døydde ikkje John Kvamme før i slutten av 1690-åri, og han var gift før 1673. So vidt eg har forstått var denne Martha kona hans alt den gongen.

 

Men i andre side av skiftet hennar (http://arkivverket.no/URN:sk_read/24133/331/) står mellom anna dette: "Eftersom forskr: Joen Quamme och Marthe Quamme sig med huerandre i Echteskab skulle Indlade, och den bortskyldige Gield, langt høyere end Boens formue opløb, wore Creditorerne fornøyet..."

 

Mwn kvifor vert det skrive slik, dersom det alt vart halde skifte etter både John og Martha i 1681? Dei fekk minst ei dotter, som rett nok ikkje er namngjevi, men har dei likevel halde skifte "i levande live"?

 

Eg takkar so mykje på førehand for eventuelle synspunkt på korleis dette skal tolkast...

 

Med venleg helsing,

 

Lars E. Øyane

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Linda Wathne

Jeg kan rett og slett ikke skjønne annet enn at begge har vært gift med andre personer før. På det første skiftet står det jo registrering og vurdering av John Kvammes bo og formue etter hans salige hustrus dødelige avgang, og på det andre skiftet står det registrering og vurdering av Martha Kvammes bo og formue etter hennes salige manns dødelige avgang.

Og så har de nok giftet seg rett etterpå :)

 

Mvh

Linda

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Knut Bryn

Er ikke dette så enkelt som at både John og Martha hadde vært gift før og satt i uskiftet bo da de skulle gifte seg? Etter loven måtte det holdes skifter med de respektive arvinger før de giftet seg. Begge viste seg å være insolvente, så arvingene er ikke nevnt.

 

Når det gjelder utsagnet om at kreditorene var fornøyd "att de dennem effter haanden Som gud gaf Efne til kunde betale", så betyr vel det at kreditorene var enige om å la gjelden bli stående i stedet for å kreve sin andel av bruttoformuen?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.