Gå til innhold
Arkivverket
Per Helge

De første kvinnelige kommunepolitikerne

Recommended Posts

Per Helge

Fra torsdag kan du på hjemmesidene til ukebladet Hjemmet (www.hjemmet.no) finne en oversikt over de 100 kvinnene som ved kommunevalget i 1901 (det første valget der kvinner hadde stemmerett og var valgbare)ble valgt inn i kommunestyrer rundt om i landet. Det er faktisk to flere enn det som framgår av den offisielle valgstatistikken hos SSB. Dette er første gang navnene på disse kvinnepionerene er samlet, og selv om flere av dem var markante personligheter i sin tid, har mange av disse navnene vært glemt. I 1901 varierte datoen for kommunevalgene fra kommune til kommune, og Hjemmet har derfor også funnet ut hvem av de 100 som var den aller første kvinnelige kommunepolitikeren i Norge. Kanskje du er i slekt med henne? Innsamlingen av de 100 navnene har skjedd med velvillig bistand midt i ferietiden fra arkivmedarbeidere og ansatte i kommuneadministrasjoner over hele landet. Stor takk til alle dem!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Marie Skålnes

Jeg fikk det Hjemmet som kommer ut på mandag i posten i dag. Der er det intervju med en av døtrene til Norges første ordfører, Asa Helgesen som var ordfører på Utsira 1925 - 1928. De var 11 kvinner og en mann i kommunestyret. Kvinnene tok ikke gjenvalg. Og det kom ingen kvinner i kommunestyret før på 1980-tallet på Utsira.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Per Helge

Det har vært litt teknisk trøbbel i forbindelse med nytt oppsett på Hjemmets hjemmesider, men nå ligger i alle fall listen der, med navn på de 100 kvinnene og kommunene hvor de ble valgt inn: www.hjemmet.no

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.