Gå til innhold
Arkivverket
Thomas Vehus

Samson i Svanes, Egersund

Recommended Posts

Thomas Vehus

Samson er ikke et veldig vanlig navn i Rogaland på begynnelsen av 1600-tallet, derfor håper jeg at noen kanskje kan hjelpe meg med å nøste litt opp i hvem Samson Svanes i Egersund kan stamme fra.

 

Han er nevnt på Svanes i Egersund i perioden 1603 - 1631 og er nok død rundt den tid.

 

Utfra dette og at hans to sønner, Asser og Hans, ble født ca. 1603-1612 (utfra deres oppgitte alder ved død i kirkebok) antar jeg at han ble født rundt 1575-80.

 

Navnet på sønnene tyder på at han enten stammer fra den mektige Årstad-ætten i Egersund eller at, mest sannsynlig, var gift med en datter fra denne slekten. Hun måtte i så fall, rent tidsmessig, vært en Tollaksdatter (foreldre Tollak Assersen og Ingeleiv Ormsdatter (datter av Orm Årstad 1563)).

 

Dette er selvfølgelig antagelser, men Asser navnet i Egersund ser ut til å komme fra denne slekten så en eller annen forbindelse må finnes.

 

Jeg har ikke fordypet meg veldig enda, men de mest nærliggene slektene i denne landsdelen med Samson navn er å finne i Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland blant Fartegn Filippuson og Magnhild Jogrimsdatter sine etterkommere. Det er flere Samsoner som kan være kandidater for Samson i Svanes, Egersund, rent tidsmessig.

 

Asser Samsonsen hadde sønnen Jens og dette navnet var heller ikke vanlig i Egersund på denne tiden, så jeg skal ta en hypotetisk oppstilling:

 

Fartegn Filippuson og Magnhild Jogrimsdatter sin datter Gudrid Fartegnsdatter giftet seg med Anders Jensen (Sogn) og fikk sønnen Jens Andersson Semelenge. Han fikk sønnen Samson Jensen. Kan denne være stamfar til Samson i Svanes?

 

Andre grener fra Fartegn og Magnhild strekker seg mot Hordaland og Ryfylke i Rogaland og kanskje er disse mer sannsynlige å lete i? Det finnes nemlig Samsoner der også.

 

Som sagt, håper jeg at det kanskje er noen der ute som vet mer om dette enn meg.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Alv Edvardsen

Hei. -- Spørsmål: Er dette Svane et stedsnavn eller et slektsnavn ? - Jeg har sett at det er nevnt Svanøe i forbindelse med noen fra Egersund. - Noen forbindelse ? -- M.v.h. Alv.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
erling t endresen

Svanes (tidl: Svanæs, lokalt uttalt Svånes) er en gård sør for Egersund by, i Eigersund kommune, ligger ut mot havet. Svanøe er et ukjent stedsnavn for meg mht Egersund.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Alv Edvardsen

Takk for avklaringen. - Da skal jeg ikke lage mer av dette. - Håper noen kan hjelpe spørsmålstilleren i første innlegg. -- M.v.h. Alv.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.