Gå til innhold
Arkivverket
Lars Stavehaug

Knut Knutson "Tvetter"

Recommended Posts

Lars Stavehaug

Her har eg ei virkeleg nøtt:

Knut Knutson Breie/Foss (nordre), f ca 1640, d etter 1718.

Far til Knut var nok frå Breie (Breiehagen) i Ål, men han åtte også m.a. delar i nordre Foss og søre Berg i Hol. Han bygsla dessutan Solheim i Hol ei tid. Faren var gift fire gonger og Knut var frå tredje ekteskapet.

I 1718 budde Knut i Hardanger og kallas då for Tvetter.

Det finns fleire Tveit/Tvedt osb. i Hardanger. Er det nokon som veit kva det meinas med Tvetter og som har sett spår etter Knut?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Lars Stavehaug

Nei, det stemmer namnet at "Tvetter" ikkje finns i dagens Hardanger. Men ein må vera klar over at det skriv seg frå noko som vart skrive kring 1718, så det er heller det same som idag vert kalla noko på "Tveit---" e.l. Ein har t.d. Tvejt og Tveitjo i Eidfjord, Tveijto i Ulvik og i Granvin, Tveit i Kinsarvik, Tvedt i Odda, Tvedt og Tveidt i Kvam, Tvedt og Tvedten i Jondalen, Tvedt i Strandebarm, Tveit, Tvetnes og Tvedten i Kvinherad (og så kan ein leggja til Tveiten og Tveite på Voss).

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Norodd Hagenson

Jeg finner ingen passende Knut Knutson i de nye bygdebøkene for Ulvik eller Eidfjord, og heller ikke i ætteboka for Granvin eller de gamle ættebøkene til Aamund Bu. Men Bu sine ættebøker er mindre komplette og nøyaktige enn nyere bygdebøker.

 

En tilfeldig navnelikehet er Knut Knutson Tveito i Eidfjord. Men han er for litt for ung (1672 - 1724) og fra Gulto i Numedal.

 

Ellers kan jeg godt tenke meg at den som har skrevet "Tvetter", har vært vant med østlandske former av navnet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.