Gå til innhold
Arkivverket
Bjørn Olav Åsvold

Jens Eriksen Sætre (ca. 1666-1743) i Trysil

Recommended Posts

Bjørn Olav Åsvold

Til Trysil-interesserte,

 

I kirkeboka for Särna kom jeg over en opplysning om slektskapsforhold på Sætre i Trysil jeg tenkte jeg skulle bringe videre – dette er kanskje kjent for de av dere som har lest i kirkebøkene for Särna, men er ikke omtalt i Trysil-boka.

 

I 1754 døde Spårr Olof Olsson på Särnaheden. Särnas kirkebok for denne tida inneholder veldig fyldige opplysninger om dem som ble gravlagt; både foreldre, fødested og livsløp er nedtegnet. Om Olof heter det at han ble født 1693 og var sønn av Spårr Olof Ersson og Marit Olsdotter på Särnaheden. Det opplyses videre at han i sitt åttende år kom i tjeneste hos sin farbror som bodde på Sætre i Trysil. Denne farbroren kan neppe være andre enn Jens Eriksen på østre Sætre.

 

I så fall var Jens Eriksen østre Sætre sønn av Spårr Erik Jonsson (d. ca. 1676) og Ingeborg Olofsdotter (f. ca. 1632 på Särnaheden, d. 1706). Erik og Ingeborg giftet seg ca. 1656 og bodde på Särnaheden. De hadde tre sønner og to døtre som alle var i live i 1706. To av sønnene ble boende på Särnaheden: Spårr Jon Ersson (f. ca. 1662, d. 1711) og Spårr Olof Ersson (f. ca. 1665, d. 1741). Jeg kjenner ikke navnene til døtrene.

 

Jeg antar at navnet ”Spårr” viser til et gårdsnavn på Särnaheden. Dette tilnavnet er en sannsynlig forklaring på kallenavnet til Jens Eriksens sønn Per Jensen Sætre, ”Spørrø-Per” (jfr. Trysil-boka).

 

PS! Jeg ser i etterkant at jeg har angitt galt fødselsår for Jens Eriksen i emnetittelen: Han oppgis å være 80 år gammel da han døde i 1743, så han ble vel født ca. 1663.

 

Mvh Bjørn Olav Åsvold

Endret av Bjørn Olav Åsvold

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Trond Arild Hansen

Takk for god informasjon! Der fikk i hvert fall jeg på plass flere aner i treet mitt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.