Gå til innhold
Arkivverket
Johan I. Borgos

Et husmannspar mellom to folketellinger

Recommended Posts

Johan I. Borgos

Panteregisteret viser at Johannes Johannessen og kona i 1876 festa en husmannsplass på Kjerringnes i Sortland, og de kalte den Johannesberget. Sju år seinere forlot de plassen uten å ha etterlatt seg spor i noen kilder utenom skattelistene. Plassen blei overtatt av andre, og i 1936 blei det ført inn et notat i panteregisteret om at Johannes og kona forlot plassen "for 45 år siden". Da skulle de være i 60-årsalderen og var sikkert døde seinere, derfor var festet "utgått på dato". Etter fradelinga beholdt stedet navnet Johannesberg.

 

Johannes og kona var altså født rundt 1830, ser det ut til, men hvor kom de fra og hvor dro de? Tilflyttinga fra Toten til Kjerringnes var stor etter 1840, men totningene bosatte seg oppe i Kjerringnesdalen, og husmannsplassen til Johannes og kona lå på den ytterste odden på Kjerringnes. Det kan tyde på at de var kystfolk - kanskje vestlendinger?

 

Jeg står bom fast og trenger hjelp. Opplysningene skal brukes i den femte bindet av gårds- og slektshistoria for Sortland.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Berit Knudsen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Johan I. Borgos

To sjeler og en tanke, Berit! Jeg satt seint i går kveld og prøvde å finne hvor Johannes og Andrea oppholdt seg mellom 1875 (folketellinga for Øksnes) og 1900 (do. for Øyer), men var for trøtt til å leite i panteregisteret for Øyer. Dersom de kom til Øyer i 1883 eller like etterpå, er de svært sannsynlige kandidater i denne saka, sjøl om de var litt yngre enn notatet i panteregisteret for Sortland oppgir. Jeg syntes også det var merkelig at en opplending valgte en husmannsplass ved sjøen på karrig jord og ikke en plass nær andre opplendinger i en langt mer fruktbar dal noen få kilometer unna, men de uvante forholdene kan like gjerne være forklaringa på at paret dro videre etter få år.

 

Så gjelder det altså å finne kilder som viser når Johannes og Andrea kom til Øyer. Utflyttingslistene i kirkebøkene her oppe forteller ingenting, men paret hadde ikke barn som trengte attester, og da fikk ikke presten med seg utflyttinga.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.