Gå til innhold
Arkivverket
Knut Bryn

David Davidsen Fischer (f.ca.1694)

Recommended Posts

Knut Bryn

David Davidsen Fischer var født på Kongsberg ca. 1694 og begynte å arbeide ved sølvverket allerede som 10-åring. I 1723 dro han til Årdal i Sogn der han var gruvearbeider ved Årdal kopperverk i 5 års tid. I denne tiden giftet han seg med en Synnøve Olsdatter som jeg ikke vet noe mere om, og i 1726 fikk de en sønn som naturlig nok ble kalt David. De fikk også ett barn til som jeg ikke kjenner navnet på.

 

I 1728 forlot David Årdal ganske brått. I regnskapet for kopperverket står det lakonisk at David var «afløben og sig aldeles indtet eftterlat uden een fattig quinde og 2de nøgne børn». Han hadde imidlertid ikke reist lenger enn til Lærdal. Noen uker senere ble han gjenfunnet der og ført tilbake til Årdal. Etter å ha fått en straff for å ha stukket av fra arbeidet sitt, forlot han Årdal igjen, - og denne gangen for godt. Mye tyder på at han også nå lot kone og barn være igjen. Selv dro han til Kongsberg der vi finner ham igjen i sølvverkets regnskaper. Til overmål har jeg funnet at en David Fischer giftet seg på Kongsberg i 1731 (med Elen Katrine Lykke). Var han bigamist?

 

Nå lurer jeg på om noen har støtt på denne slubberten? Jeg ønsker å finne ut flere detaljer om hvordan det gikk med ham etter 1730. Jeg er også interessert i flere opplysninger om hans første kone og barna han fikk med henne. Sønnen David ble konfirmert i Korskirken i Bergen i 1742. Kanskje Synnøve reiste dit med barna etter at mannen stakk av?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Grethe Flood

For ordens skyld, her er ekteskapet mellom David Davidsen og Synneve Olsdatter 14. søndag e. Tref. 1724:

 

Sogn og Fjordane fylke, Lærdal, Ministerialbok nr. A 1 (1711-1752), Kronologisk liste 1724, side 33.

Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=11593&idx_id=11593&uid=ny&idx_side=-35

Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20070514610630.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.