Gå til innhold
Arkivverket

Halvar Nielsen 'miner' på Lademoen, Trondheim


Trond Arild Hansen
 Del

Recommended Posts

På 1740-tallet var oppsitter og eier av gården Grimstad i Åfjord jomfru Kirsten Kreiberg, datter av avdøde kaptein Christian Kreiberg. Samme sted bodde Peder Hansen Galschiødt m. fam. som leilendinger. Han hadde en tjenestepike, Anna Andersdatter, som hadde vært der fra pinsetider 1743.

I november 1746 beskyldte jomfru Kreiberg Anna Andersdatter for tyveri, og i en utspørring av sistnevnte kom det fram at Anna Andersdatter var 21 år, født i Strinda på en plass kalt Rønningen under gården Ranum. Foreldrene var Halvar Nielsen 'miner' ("henved 50 aar") og moren Ester Pedersdatter (som hun ikke visste alderen på), som de siste 4 år hadde bodd på Lademoen under gården Rønningen i Strinda. Anna Andersdatter hadde ingen søsken i live.

Hun "var ellers af een kone paa Bachlandet ved nafn Wivich, boendis ved borgemæster Hagerups kran, bestillet her ud til Peder Gallschiødt i tieniste, saa som hendis forældre hafde hende paa dete lidet pladz icke nødig."

Så, 10 oktober 1751, ble Peder Hansen Galschiødts sønn, Peder, gift i Lade kirke med en Anne Halvarsdatter. Familien Galschiødt flyttet til gården Rømmen i Åfjord, hvor enken Ester Pedersdatter nevnes fra 1753 til hun i 1757 ble gift med enkemann Peder Johansen Berdal. Ester døde forøvrig i 1774, 90 år gammel.

 

Jeg finner både Halvar 'miner' og Esther Halvar miners nevnt i kirkeboken for Lade på 1730-tallet. Ester Pedersdatter må før ha vært gift, eller i det minste fått datteren Anna, med en Anders. Jeg har ikke funnet skifte etter hverken Halvar eller noen Anders i Strinda som kan passe som Annas far.

 

Er det noen som kjenner til Anna Andersdatters mor og far/stefar? Kan Anne Halvarsdatter (død 1754, 30 1/2 år) ha vært Halvar miners datter fra et tidligere ekteskap? Kan de være innflyttere til Strinda?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Barna til Halvar Miners barn vil hete Halvars... til etternavn.

 

Anne Halvarsdatter ble vel født 1723 +-

 

Hvem tj.jenta Anna Andersdt.(fca. 1725 Strinda) var er jo ikke godt å si, men datter av Halvar var hun jo ikke.

 

Hvorfor må Ester Pedersdt. ha fått en datter som het Anne/Anna?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Anna ble spurt om hvem foreldrene var og hvor de bodde, og dette er hva hun svarte (side 717, spm. 4):

"Halvar Nielsen miner og moderen Ester Pedersdatter og nu boende paa Lademoen under gaarden Rønningen i bemte Strindens præstegield hvor de nu paa 4de aar haver boet." Ut fra ordlyden ser det ut som hun er datter av Ester og stedatter av Halvar, men hun kan jo like gjerne være en fosterdatter. Det er ikke godt å si hvor hun ble av heller. Det hadde jo passet veldig bra inn i sammenhengen her om hun var identisk med Anne Halvarsdatter, men hun kalles Anna Andersdatter i tingboken. Et annet spørsmål er hvem denne Wivich på Bakklandet var, som sørget for at Anna kom i tjeneste på Grimstad.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Forloverne til Peder Pedersen Galschjødt og Anne Halvorsdatter i 1751 var Joen Mogensen og Daniel Albrechsen. Sistnevnte var vel sønn av Albricht Fruchtnicht på Hitra, som var gift med Peders gammeltante Elisabeth Hansd. Holk. Joen Mogensen kan være den Joen Mogensen Holk, som i 1743 ble gift i Bakke kirke med en Beret Erichsdatter. Hvem var denne Joen Mogensen? Det dukker jo bare opp flere løse tråder etter hvert som en leter...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan ta med at Peder Pedersen Galschjødts tante, Anne Kirstine Pedersd. Holk, iflg. samme tingbok for Åfjord, ant. fra hennes fars død (ca. 1735) og en 7 års tid til hun ble gift med Jens Simonsen Olden, var i tjeneste hos jomfru Krejberg. Bygdebokforfatteren Hans Kristian Hanssen antok jo at Ester Pedersdatter kunne vært Anne Kirstines mor, men det kan ikke stemme ut fra de opplysningene Anna Andersdatter Grimstad kom med (ingen søsken i levende live).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.