Gå til innhold
Arkivverket
per aase andresen

Er det Axel Andreas Alakiassen Tvihaug som endrer etternavnet til Huus rund 1896?

Recommended Posts

per aase andresen

Hvorfor Axel skiftet navn fra Tvihaug til Huus.

Axel Andreas Alakiassen Tvihaug ble født 25. sept 1863 på gården Tvihaug i Haa kommune i Rogaland. Han flyttet til Bergen, og giftet seg den 19. mai 1895 i Korskirken med Johanna Christine Rasmine Paulsdatter født den 05. mars 1866 på gården LilleHamre på Selje i Nordfjord. Axel og Johanne har kun KKS (Korskirken sogn) oppgitt som adressen ved ekteskapsinngåelse.

Jeg antar at de i 1896 får de en sønn som får navnet Axel Johannes, født 14. sept 1896, døpt i Mariakirken den 25. oktober 1896. Da med adresse Nedre Stølegate 4d.

Grunnen til at jeg antar er at foreldrene kaller seg HUUS, men fars navn er Axel Andreas født 1863 med yrke Fyrbøter, og mors navn Johanne Christine Paulsen født 1866, og at det kan ikke være så mange foreldrepar som har den navnekombinasjonen med adresse i Korskirkens sogn.

I listen over emigranter fra Rogaland som reiste via Bergen, er påført på linje 610 en

Axel Andreas Alakiassen Tvihaug fra Haa i Jæderen som emigrerer til USA den 20. mars 1903. Axel er fyrbøter og gift med heimstadadresse Bergen.

Ser vi så på listen over emigranter fra Bergen 1874 – 1930 er på linje 73025 oppført en Aksel Andreas Huus som reiste tilbake til USA 28 august 1911 etter å ha vært hjemme i Norge på Besøk. Han er da lokomotivpusser av yrke, født i Haa kommune i 1863.

 

Mitt spørsmål er om

1. Det Axel Andreas Alakiassen Tvihaug som har skiftet etternavn til Huus rundt 1896

2. Gi en forklaring på hvorfor han, og hans familie, endret etternavnet.

3. Kom Axel tilbake til NORGE?

 

Mvh

 

Per Aase Andresen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Yngve Nedrebø

Du finner familien i folketellingen 1910 i Bergen med adresse Stølen, nedre 4d:

http://da.digitalarkivet.no/ft/person/pf01036708076975/

 

Fødselsdato og fødested stemmer, og det skulle derfor ikke være grunn til å tvile på at det er Aksel Andreas Alakiassen som kaller seg Huus. I 1910 står han som "f"=fraværende, mens kone og barn var bosatt i Bergen.

 

Det var ikke før i 1923 man fikk en navnelov i Norge. Fram til 1923 stod man fritt til å ta de fleste navn som familienavn. Man trengte ikke gi melding til noen myndighet, eller begrunne skiftet.

 

Man kunne tenke seg at Huus var navn på et bruk eller en plass under garden Tvihaug i Varhaug, men det synes ikke være tilfellet. I 1900 kalles brukene Tvihaug, Nygaard og Opstad Tegelværk.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
per aase andresen

Hei Yngve.

 

Takk for svaret og redegjørelsen.

 

mvh

 

Per Aase Andresen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.