Jump to content
Arkivverket
Anne Gro Ek

Forskjellen på Monsieur, Hr og Sr.

Recommended Posts

Anne Gro Ek

Ser spesielt i skifter fra 1700-tallet at noen ble titulert Monsieur, andre med Hr. og andre igjen med Sr.

Har det med rang å gjøre, med yrke eller hva?

Mvh Anne Gro Ek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Helge Bjerkevoll

I følge Store Norske http://snl.no/monsieur

kunne det altså være en ugift sønn i en "kondisjonert" familie.

 

Jeg har noen monsieur-er som faddere ved aners dåp, men har ikke sjekket om disse var ugift ved dåpshandlingene (1700-tallet).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Leif Salicath

Hr. var ofte brukt om prester. Mons. har jeg ofte sett på "kondisjonerte", dvs. de høyere plasserte i lokalsamfunnet, f.eks. på tollere, fogder osv og de kunne godt være gift. Sr. er brukt omtrent på samme måten og var vel en slags uformell tittel som "plasserte personen" i det høyere skikt i samfunnet, kanskje litt lavere enn Mons.

 

Disse tittelene har jeg sett ofte brukt utover hele 1700-tallet.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Anne Gro Ek

Tusen takk til begge to! Det var oppklarende!

 

Mvh Anne

Share this post


Link to post
Share on other sites
kmg

Tusen takk til begge to! Det var oppklarende!

 

Mvh Anne

 

 

Mulig jeg har vanskelig for det, men jeg synes svarene var litt forvirrende?

 

Mons: har på 1700-tallet sier ikke at vedkommende var ugift, tvert imot.

 

Herr, Fru og Frøken er tiltaleformer brukt om rangspersoner (den første rangordningen fikk vi i 1671), såvidt jeg vet er "Frue"-formen bare en gang brukt til en person som strengt tatt ikke kvalifiserte til dette, Anna Elisabeth Cold - kanskje bedre kjent som Peder Ankers kone på Bogstad gård.

 

Mons: er tilsvarende Madam(e) og Demoiselle var såpass runde begrep at de ble brukt om ikke-rangspersoner som ble ansett som respektable - Jomfru er en parallell til Demoiselle (vanligst skrevet slik i Christiania). De øvre sjikt borgerkoner er et utgangspunkt godt nok til "Madame", deres menn til "Mons:" osv.

 

Det er også inndeling av ytterligere tiltaleformer innenfor rangspersoner, eksempelvis er "høyedel" brukt om rangspersoner plassert over de med tiltale "veledel". Det er mange andre nyanser rangpersoner imellom som klesdrakt, kjøretøy og dessuten hvordan man arrangerte begravelser, bryllup osv.

 

Mer forvirrende eller...??

For n'te gang, takk for meg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Anne Gro Ek

Neida, jeg ble ikke forvirret. Helge tok høyde for at mons. ikke nødvendigvis var ugift, Leif mener at de kan være gift. Hr blir brukt om prester og Sr ble brukt omtrent i samme gate som mons. - kanskje et hakk lavere. Det holder fint for meg nå.smile.gif

 

Mvh Anne

Share this post


Link to post
Share on other sites
kmg

Hr. var ofte brukt om prester. Mons. har jeg ofte sett på "kondisjonerte", dvs. de høyere plasserte i lokalsamfunnet, f.eks. på tollere, fogder osv og de kunne godt være gift. Sr. er brukt omtrent på samme måten og var vel en slags uformell tittel som "plasserte personen" i det høyere skikt i samfunnet, kanskje litt lavere enn Mons.

 

Disse tittelene har jeg sett ofte brukt utover hele 1700-tallet.

 

 

Dette får jeg ikke helt til å stemme, i første rangordning var f.eks. første geistlige Superintendenten (dvs. biskop) over Siællands Stift første og eneste rangert som nr.38. I den reviderte i 1693 med syv hovedklasser, lå samme biskop i 4. klasse, lavere i samme klasse lå øvrige biskoper og det var alle.

 

Jeg var ikke helt presis selv, Jomfru var på slutten av 1600-tallet (like etter 1671) en rang-tittale.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Berit Frank Pagh

Nej, det holder ikke helt endnu. :-)

 

Sr. - Seigneur - er en finere tiltaleform end Monsieur. Typisk brugt om f.eks. byfogder, rådmænd og andre bedsteborgere, som ikke "var i rangen".

 

Vh,

Berit Pagh.

Share this post


Link to post
Share on other sites
kmg

Nej, det holder ikke helt endnu. :-)

 

Sr. - Seigneur - er en finere tiltaleform end Monsieur. Typisk brugt om f.eks. byfogder, rådmænd og andre bedsteborgere, som ikke "var i rangen".

 

Vh,

Berit Pagh.

 

 

Det nevnte Leif nesten korrekt, han skulle bare utelatt "kanskje" - jeg kommenterte det ikke. Vi kunne skrive sikkert 50 sider om dette.

Share this post


Link to post
Share on other sites
kmg

Det nevnte Leif nesten korrekt, han skulle bare utelatt "kanskje" - jeg kommenterte det ikke. Vi kunne skrive sikkert 50 sider om dette.

 

Her må jeg igjen korrigere meg selv og spørre hva Berit mener med at at kortformen "Seigneur" stod over "Monseigneur", var "Demoiselle" bedre enn Mademoiselle??

 

Geistlige med rang hadde titulaturer som best høyærverdige og dernest velbårne, mens prester (uten rang) var gjerne velærverdige.

Men det heter, ingen regel uten unntak - jeg viste til en mht. bruken av "Frue", ønsker gjerne at uenige konkretiserer med henvisninger om de er uenige. Rangordningene og tiltalene er jeg sikker ligger på nettet et eller annet sted (jeg har dem i trykt form), dessuten finnes det jo ikke så få eksempler i kildene.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bjørn K Nilssen

Bare for å gjøre det litt mer forvirrende.. ;)

 

Jeg tror det har noe med det som følger etter å gjøre også.

Har f.eks. sett flere steder at prester tituleres med Herr Jacob o.l., men aldri som Herr Jacobsen.

Mens f.eks. Madam vel ofte brukes sammen med etternavnet - som Madam Pedersen o.l.?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.