Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Anett Ytre-Eide

Brite Ornolvdotter på Veiteberg, omtalt i trolldomssak 1644, Jølster

Recommended Posts

Anett Ytre-Eide

1644 kona til Olav Ellingson [Veiteberg] eitte Brite. Og kona til Knut husmann (er nemnde i ei trolldomssak) s. 208 i Jølst, av Albert Joleik.

 

Finnes det noe mer informasjon om dette noe sted? Han nevner også saken mot Brite Mordsdotter Veiteberg som ble beskyldt for trolldom (og dømt) i 1664. Dette er også interessant for meg.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Yngve Nedrebø

Det er nok 1664-saken som også er ført som 1644 i "Soga um Jølst". Saken fra 1664 gjelder Breim, og er å finne i Riksarkivet.

 

Brite Ornolvsdatter levde til 1702, og var da angivelig 93 år gammel. Farsnavnet hennes er i 1698 skrevet "Arnoldtz Datter". Hun var rimeligvis fra Breim.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Anett Ytre-Eide

Så du mener at bare Brite Mordsdotter var involvert? Har fått med meg at det skjedde på Breim ja, men forsto det slik at Joleik mente at den trolldomsdømte Brite var fra Veiteberg, men tjente i Breim? Ser også at flere skriver at ingen vet hvem foreldrene var, men det var vel en Mord i riktig alder på Veiteberg da? Ser også at hun noen steder blir kalt Urteberg, regner med det er en feil som har spredd seg. Så i en masteroppgave at Daniel Bugge hadde vært involvert, det hadde vært interessant å få vite mer om det. Hvordan skal jeg gå fram da? Må jeg betale for kopier fra Riksarkivet? Det er vel ellers tvilsomt om jeg klarer å lese originalteksten, så jeg får håpe den finnes i transkribert utgave, så jo slik ut i den masteroppgaven (som jeg har lagra, men ikke lest ennå).

 

Ellers har jeg jo lagt merke til at Joleik ikke alltid han har oversikt over personene. Og så har han jo den sjarmerende vanen med å stave navnet ulikt flere ganger på samme side. Men Jølst er jo en gullgruve da.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Yngve Nedrebø

Brite Mordsdatter var fra Veiteberg, men tjente på Kapperstad i Breim, og ble gravid med sitt søskenebarn, som var sønn i huset.

 

Urteberg er feillesing av Vedeberg. Denne saken er skrevet av, sammen med alle andre hekseprosesser i Norge. Det er gitt opplysninger om samlingen her: http://www.edd.uio.no/ikos/heksearkiv/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.