Gå til innhold
Arkivverket
Jon Christian Ringdal

Dokumenter etter Sæmund Erlendson Vatne i "Ørstingar I "

Recommended Posts

Jon Christian Ringdal

Hei, jeg lurer på om dere på riksarkivet har mulighet til å hjelpe meg med å oppdrive noen dokumenter angående arv etter min fjerne slektning Sæmund/Samund Erlendson Vatne. Han er nevnt som bruker av bruket "Pe-Garden", på gården Vatne i verket "Ørstingar I" av Bjørn Jonsson Dale http://www.nb.no/utl...15fd4c2fc45eec9 og gift med Solveig av Synes-ætta datter til erkebispens setesvein på Sunnmøre. Etter å ha lagt ut en tråd i brukernes eget forum her på digitalarkivet http://forum.arkivve...age__hl__sæmund kom bruker I. Ertesvåg med følgende svar:

 

I "Ørsta" (Ivar Myklebust, 1933) er det referert eit dokument frå 1594 (orig. i RA), utferda på Nørve, Borgund. Det er (evt. attgjev) eit skøyte på jordegods til Eilif frå syskena, som dei hadde arva etter faren Samund/Sæmund. Syskena er nemnde med namn og bustad.

 

Myklebust ref. også eit dokument frå 1601 (orig i RA) om at Eiliv hadde stemnt nokon for bruksretten til gardparten på Vatne, og fått medhald på tinget.

Eilif eigde sjølv noko, og hadde fått lovnad på resten frå ein barnlaus farbrorson, Peder Olavson. Eilif og Peder sine fedre hadde eigt og fylgt denne eigedomen.

 

Som dere ser av svaret til Ertesvåg skal det være to dokumenter (et fra 1594 og et fra 1601) som omhandler Sæmund Erlendson sin etterslekt i riksarkivet som jeg håper dere kan være behjelpelige med å henvise til i riksarkivet da jeg ikke har lykkes med å søke de opp selv. Har dere også mulighet til å fremskaffe disse dokumentene digitalt ville det vært supert.

 

Mvh

 

Jon Christian Ringdal

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Seksjon for brukertjenester

De to dokumentene befinner seg i riksarkivets diplomsamling med henholdsvis referanse RA perg 1594 u.d. og RA papir 1601 24/3.

 

Da materialet i diplomsamlingen er skjørt og gammelt må dette avfotograferes av riksarkivets fotograf. Denne tjenesten koster 125 kroner pluss porto.

 

Dersom du ønsker å bestille kopi av dokumentene ber vi deg sende oss en e-post med en adresse vi kan sende kopiene til. Vår e-postadresse er riksarkivet@arkivverket.no.

 

 

Vennlig hilsen

 

Seksjon for brukertjenester

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jon Christian Ringdal

Tusen takk for raskt svar og god service, jeg har sendt epost til dere ang bestilling av kopier.

 

Mvh

Jon Christian Ringdal

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.