Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Statsarkivet i Kongsberg

Skiftene – grenseflate mot museumskilder

Recommended Posts

Statsarkivet i Kongsberg

Skiftene – grenseflate mot museumskilder

 

De fleste arkivbrukere vil vite at skiftene er en svært viktig historisk kilde, på flere måter. Skiftene gir ikke bare slektskapsopplysninger til nytte og glede for slektsgranskere, de forteller også mye om den materielle hverdagen til fortidens mennesker. De forteller hva folk eide av inventar og møbler, klær, utstyr og bruksgjenstander, redskap, verktøy og mye annet. Mye av dette har endret seg eller gått ut av bruk, i dagens samfunn finner vi det ofte bare i museene. Det vi finner listet opp i skiftene er ofte slikt som folk i dag ikke har et nært forhold til. Noe vet vi kanskje ikke engang hva er. Men hvis vi bruker skiftene i kombinasjon med museumsmaterialet, kan vi danne oss et bedre bilde av hva dette dreide seg om. Museene har nå gått sammen om nettjenesten Digitalt museum – en parallell til Digitalarkivet – der vi finner digitaliserte foto og bilder av gjenstandsmaterialet i museenes samlinger. I skrivende stund dreier det seg om over en million gjenstander fra mer enn hundre museer. Dette er en svært verdifull kildetjeneste som brukerne bør være klar over og benytte seg av i tillegg til arkivene.

 

For å illustrere sammenhengen mellom arkiver og museumskilder har SAKO transkribert et skifte fra 1847 og laget koblinger mot tilsvarende materiale i Digitalt museum. Dette hadde vi på nettstedet vårt også for noen år siden, men da med koblinger til en lignende database i Norsk Folkemuseum. Nå er skiftet lagt ut på nytt, med oppdaterte koblinger til Digitalt museum. Les skiftet her.

 

Nils Johan Stoa

statsarkivar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.