Gå til innhold
Arkivverket
Anita Holck

Richard III og DNA

Recommended Posts

Anita Holck

Aftenpostens papirutgave har idag 13/9 en artikkel om en arkeologisk utgravning i Leicester, der det spekuleres i om levningene som er funnet tilhører Richard III: "Og skulle det være levningene etter kong Richard III, så vil de også kunne være i stand til å bekrefte at det virkelig er kongen som ligger begravet der. For slektsforskere har også klart å spore kongens etterfølgere helt frem til i dag. Canadiskfødte Michael Ibsen (55) skal være 17.- generasjons nevø av kongen, og han er selv til stede i Leicester under utgravningene. Forskere har allerede skaffet seg DNA fra mannen".

 

Hvis man regner 17 generasjoner bakover, skulle man ha omtrent 132000 aner (om jeg har regnet riktig). Michael Ibsen er dessuten ikke rett nedadstigende linje, men en "17. generasjons nevø". Såvidt jeg har forstått "halveres" genene for hver generasjon, dvs. du arver halvparten av din far, 1/4 av din bestefar, 1/8 av din oldefar osv. Hvor lite det blir igjen etter 17 generasjoner har jeg ikke orket å regne ut.

 

Jeg mener, er det mulig å finne ut noe som helst etter 17 generasjoner??

 

Anita

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ronny R. Haugen

Ja, det er mulig.

 

Hvis denne Michael Ibsen er etterkommer i 17. generasjon i _rett mannslinje_ etter bror av Richard III, bør det bli en bra match på en Y-DNA-test. I så fall er det sannsynliggjort at mannen i grava var Richard III. Helt sikkert er det likevel ikke, da mannen i grava teoretisk kan være en annen mann av samme farslinjegruppe.

 

Hvis det er kvinner på slektslinja fra Ibsen og tilbake til Richard III sin bror, nytter det naturligvis ikke med en Y-DNA-test, og heller ikke autosomaltest, da det er for mange generasjoner tilbake.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ronny R. Haugen

Jeg har ikke lest artikkelen i Aftenposten og vet ikke om det sies noe nærmere der om hvordan slektskapet mellom Michael Ibsen og Richard III er.

 

En Y-DNA-test er den mest presise testen i dette tilfellet. Men det er også mulig å sannsynliggjøre at det er Richard III som ligger der ved å ta en mitokondriell DNA-test på levningene og sammenligne med mtDNA fra en etterkommer (hvis slike finnes) i rett kvinnelinje etter Richard III sin mor, eller mormor for den saks skyld. Men en slik test vil altså være mindre presis enn en Y-DNA-test, ettersom mitokondrielt DNA muterer saktere.

 

Mest sannsynlig er denne Michael Ibsen etterkommer i rett mannslinje etter Richard III sin bror, og da er en Y-test ypperlig.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Frank H. Johansen

Men i lange historiske mannslinjer, så er det jo en viss sannsynlighet at Y-DNAet har blitt "forurenset" ;-)

 

Har googlet litt engelske artikler, og i denne saken er det mtDNA det er snakk om. Michael Ibsens mormors mormors mormors mormors........ mor var søster av Richard III.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ronny R. Haugen

OK, Frank. Fint å få avklart at det er mtDNA det er snakk om her.

 

Ettersom kvinnelinjer er sikrere enn mannslinjer, vil man med stor grad av sikkerhet kunne avkrefte at levningene er av Richard III hvis man ikke får match på mtDNA-test. Blir det derimot match på fullsekvens-mtDNA-test, er det sannsynliggjort at det var han (eller iallfall en av hans morslinjegruppe).

 

Får man god match på en Y-DNA-test, er det ytterligere sannsynliggjort at levningene var etter Richard III. Derfor vil en Y-test være fornuftig å gjennomføre i tillegg hvis det finnes kandidater, men det gjør det kanskje ikke i dette tilfellet. Selv om det, som du sier, er en viss mulighet for "forurensning", eller NPE (annen far enn oppgitt), er det også gode muligheter for at det ikke er NPE på en slik linje, hvis den finnes.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Anita Holck

Det blir spennende å se om man får noen resultater ut av dette. Det har vel aldri tidligere vært påvist slektskap etter en så lang tidsperiode? Bortsett fra at man har påvist at den hellige Birgitta og datteren hennes ikke var den hellige Birgitta og datteren hennes.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Svein Davidsen

I og med at Michael Ibsens mor har en direkte morslinje tilbake til søster av Richard III vil Michael og Richard III ha omtrent den samme mtDNA profil. "Omtrent" for det er så mange generasjoner mellom de to at det er godt mulig at det har vært mutasjoner i Michael Ibsens mtDNA.

 

En DNA sammenligning, hvis de er heldig nok til å få tak i DNA fra Richards ben/tenner, vil enten bekrefte at dette IKKE er Richard eller at det MULIGENS er Richard - sammenligningen kan ikke bevise absolutt at det er Richard. Dette vil være en mtDNA sammenligning, en YDNA sammenligning vil være nytteløs da det er ingen direkte mannslinje å sammenligne med.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.