Gå til innhold
Arkivverket
Rune Thorstensen

Alis Andersdtr. Løkkebø, Kinn, Sunnfjord konfirmert 1769. Hvem var foreldrene?

Recommended Posts

Rune Thorstensen

Jeg finner en Alis Andersdtr. konfirmert i Kinn i 1769, hun var fra Løkkebø. Med samme etternavn og bosted finner jeg også Sjur og Aagather i 1764, Sjur og Anna i 1770 og Erich i 1771. Noen av disse er trolig søsken. Men jeg er interessert i å få vite hvem som var foreldre til Alis som ble konfirmert i 1769.

 

http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&filnamn=kf14371742

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Egil Russøy

Det ser i alle fall ikkje ut til at ho er fødd på Lykkjebøen, og heller ikkje i Kinn prestegjeld så vidt eg kan sjå. Det var mykje farting frå Naustdal og Gloppen til Lykkjebøen, så det kan vere at ho er fødd der.

 

Eg trur eg ville sett litt på Anders Larsson Løckebøe. Han skal ha budd der i 1779, og er nemnd i eit skifte etter Sigrid Larsdtr Fyrde (Bremanger). Anders og Sigrid hadde ei syster som heitte Alis, og var gift med Anders Olsen Eikjevollen (ein nabogard til Lykkjebøen). Eg har ikkje funne noko skifte etter Anders Larsson.

 

Der er også skifte etter ein Anders Andersen Løkkebø, men er er ikkje nemd noko Alis der. Ut frå dåpen til barna som er nemnde i skifte, ser det ut til at han har budd på Lykkjebøen kring 1750.

 

mvh Egil

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Rune Thorstensen

Hjertelig takk igjen Egil.

 

Det er skifte etter Anders Olsen Eikevold 26.05.1785. Her er nevnt Alis Larsdtr. Men etter hva jeg kan se er der ikke barn for jeg finner nevnt bl.a. Dorthe Larsdtr. Eikevold, Anders Larsen Eikevold, Abelone Larsdtr. under kreditorer. Du kan jo eventuelt se om du får noe fornuftig ut av det skiftet.

 

: http://arkivverket.n..._read/24204/90/

Permanent bildelenke: http://www.arkivverk...81127620091.jpg

 

 

Var det denne Anders Larsen Løkkebø som ble gift i 1738 med Brite Sjursdtr. Sunnhordvik? Det er så mange av disse Andersene på Løkkebø at en frisk mann kan bli forvirret av mindre. (og jeg har feber ;-)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Egil Russøy

Det er ikkje heilt enkelt å få oversikt her nei.

 

Så vidt eg kan sjå, så er det heller ikkje noko barn i skifte etter Anders Olsen Egevold, men eg synest det er nemnd eit eller om at han overfører garden Egevold til sin arveberettigede steson Anders Larssen.

 

Eg ser også at Anders Larsson Egevold står oppført som kreditor eller arvar i skiftet.

 

I skiftet etter Sigrid Larsdtr Fyrde er det også oppført ei syster Synneve, som skal vere gift med Morten Ivarson på Gryta i Naustdal. Eg tenkte at det kanskje kunne vere opplysningar der, om kor denne familien kom frå, men dessverre har BB-forfattaren kobla denne Synneve til ein familie på Vevring.

 

I følgje Albert Joleik, gifta Soldaten Anders Larsson Løkkebø seg med Synnyve Madsdtr i 1738, men eg finn berre den registreringa som du har funne blandt gifte i Kinn. Det kan vere ein skrivefeil hos Albert Joleik.

 

mvh Egil

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Egil Russøy

Skfite etter Brita Sjursdotter Løkkebø i 1769. (andre kolonne, høgre side) Her finn du mellom andre enkemannen Anders Larsen og yngste dotter Alets Andersdtr 18 år.

 

Kildeinformasjon: Sogn og Fjordane fylke, Sunnfjord sorenskriveri, Svanø birk tinglag, Skifteprotokoll A 13b , 1763-1772, oppb: Statsarkivet i Bergen.

Merknader: Fol. 301-600. Register.

Permanent sidelenke: http://arkivverket.no/URN:sk_read/24202/245/

Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-sk20081127610246.jpg

 

mvh Egil

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Rune Thorstensen

Takk igjen Egil. Da har jeg fått bekreftet at Anders Larson Løkkebø og Brite Sjursdtr. hadde en datter Aletz som var 18 år da mora døde i 1769. Spørsmålet er hvor det ble av denne Aletz etterpå. Kom hun til Fana som tjenestejente hos presten og ble gift der i 1771?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Egil Russøy

For meg ser det ut som om Alis må ha reist frå Løkkebø ganske tidleg etter at mora døydde.

 

Eg har sjekka dåpane til barna til Alis si syster (Malene Andersdtr på Løkkebø) og bror (Siur Andersen på Hovland/Knapstad), i perioden 1769 til 1780, utan å finne Alis som fadder for nokon av dei.

 

Om Ales skulle vere i nærleiken under FT 1801, så finn eg berre ein kandidat, Ales Andersdtr 50 år, i teneste på Engebø i Vevring sokn. http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=99&filnamn=f18011432&gardpostnr=166&personpostnr=3076&merk=3076#ovre

 

mvh Egil

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Rune Thorstensen

Takk igjen Egil.

 

Det kan selvsagt være hun som har dratt til Engebø, men jeg vet også at der har vært et par kandidater jeg har sett på tidligere med samme navn som var født i Førdeområdet rundt 1760. Jeg kan imidlertid ikke i farten si om hun på Engebø var en av dem.

 

Noe som dessverre taler imot at det er "min" Aleth/Alitz er det faktum at ingen av de 10 barna hun fikk ble døpt Brite. Etter normal navnekalling skulle mora ha vært Ingeborg eller Guri.

Det er selvfølgelig ikke noe håndfast bevis, men en antydning om at jeg kanskje er på ville veier igjen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.