Gå til innhold
Arkivverket
Ole Henrik Ystehede

Mari Svendsdatter Huset i Øymark - hennes opphav

Recommended Posts

Ole Henrik Ystehede

I mai 1791 døpte Mari Svendsdatter Huset en uektefødt datter Marte i Øymark, som far ble Hans Pettersen Brun på Anonby oppgitt. Mari ble senere gift med enkemann og skoleholder Jacob Hansen (Stang - han var vel fra Stangebråten), disse fikk flere barn (et ble ligget ihjel)og i 1801 bor de på Nedre Sandtorp i Øymark. Her oppgis Maris alder til 34 år.

 

Jeg har ikke klart å finne Mari født eller konfirmert i Øymark/Aremark. Noen som vet hvor hun kommer fra/kan hjelpe?

 

vh

 

Ole Henrik

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Iver Mosvold

Jeg har ikke klart å finne Mari født eller konfirmert i Øymark/Aremark. Noen som vet hvor hun kommer fra/kan hjelpe?

 

vh

 

Ole Henrik

 

Å finne henne konfirmert kan de fleste av oss gi opp, da listene ikke er tilgjengelige, men dåpen finnes:

MARI SVENDSDATTER ble døpt i Øymark 6.mars 1768, som datter av Svend Sillevig (Nielsen Selvig) og Gjertrud (Nielsdatter Ledeng)

Faddere kommer fra Ledeng, Eng og Rørvik. Men merk særlig HANS STIKLE.

Midt på venstre-siden: http://www.arkivverk...ny&idx_side=-81

 

Foreldre-paret Svend/Gjertrud fikk flg. barn:

Nils (1755) på Selvik

Sven (1761) på Ledeng.

Simon (1764) på Ledeng.

Mari (1868) på Selvik

Peder (1771) på Selvik

Kirsten (1774) på Selvik

Thor (1778) på Selvik

 

HANS STIKLE (her i 1801: http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=23&filnamn=f18010118&gardpostnr=109&personpostnr=2280&merk=2280#ovre ) er cautionist ved ekteskapsinngåelsen til Mari 16.juni 1792: (nr.6: http://www.arkivverk...y&idx_side=-218 ).

Han var også fadder ved brudens dåp i 1768.

 

MARI SVENDSDATTER sine foreldre:

Her er også ekteskapsinngåelsen mellom Sven Schevig (skal vel være Selvig – Sillevig) og Giertrud Ledeng, Øymark 1755 (Nest nederst høyre side: http://www.arkivverk...y&idx_side=-199 )

 

 

 

 

IM

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Iver Mosvold

GENI:

Sven Nilsen Selvik (c.1728 - d.)

 

http://www.geni.com/...000015593018255

 

Går ikke god for basen's innhold,så du må sjekke!

 

Flott med både lenken og kommentaren!

 

(Når jeg lenke-blar i dette (som til dels er innenfor mine egen anekrets) ser jeg at det er gjort "brøler" av en feil. - Men ikke noe som vedrører Sven Selvik direkte.

 

IM

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ole Henrik Ystehede

He, Ann-Mary! (Og hei til deg, Iver)

 

Du pleier å fikse opp - og Selvik var også det alternativet jeg gikk etter. Det ble noe rot både med tekst og dobbeltinnlegg, så den siste delen av det jeg la inn i går falt ut, og det gjaldt dette:

 

Jeg trodde også at Mari født 1768 på Selvik var rett person, men da jeg sjekket Selvik i Øymark-boka, står det at hun døde 1789. Og det stemmer også med kirkeboka http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20061018030360.jpg

 

Kjipt. Ellers stemte alt så godt.

 

vh

 

Ole Henrik

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Iver Mosvold

Kjipt. Ellers stemte alt så godt.

Men det hjelper jo lite.

 

Utrolig at Hans Stikle skal være fadder for Maren Svendsdatter Selvik/Ledeng. – Og i neste omgang skal være kautionist (forlover) for ei annen Maren Svendsdatter.

 

Da kaster jeg fram ei ny kandidat fra ASPESTRAND, i nabolaget til Stange til STANGEBRÅTEN.

 

(NB: ”Stangebråten” finnes iflg. norgeskart.no langt sør i Aremark kommune, ca. 8 km. sør for Aspestrand i luftlinje).

 

Denne MARI SVENDSDATTER ble døpt 2.februar 1766, med Svend Aspestrand og Johanne som foreldre. (Det andre barnet som døpes i Aremark i 1766) : http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=7461&idx_id=7461&uid=ny&idx_side=-104

 

Andre barn til Sven Aspestrand og Johanne Holdt:

Mari 1760

Magnus 1762

Johanne 1763

Bryngild 1768

 

Sven Aspestrand og Johanne (Holdt) inngikk ekteskap 2.feb. 1758: Tredje par ovenfra på høyre side: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=7462&idx_id=7462&uid=ny&idx_side=-79

 

(Det underlige er at det i 1757 var enda et par med samme navn (Svend/Johanne) som inngikk ekteskap. (Midt på venstre side – samme lenke). Pussig nok er stedsbestemmelsen her: Øvstekasa(?) og STANGEBRÅTEN.)

(At vi har et par i passende alder på Bierchebekk i Aremark som kalles Sven/Johanne ved FT1801 i Aremark er jo en interessant ting, men disse tingene må det vel undersøkes mer på. http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=39&filnamn=f18010118&gardpostnr=2&personpostnr=58&merk=58#ovre )

 

IM

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ole Henrik Ystehede

Hei, begge sporene er godt tenkt og jobbet - Iver, jeg tenkte det samme da jeg for knapt 15 minutter siden sjekket opp fødte i Aremark, Stangebråten og Aspestrand er så godt som naboer, det er vel kun Bjerkebekk-gårdene som skiller.

 

Men Rita: Det bør jo være treff med Botner, ikke minst da Maris datter Marte døper sin førstefødte (uekte barn med Helge Jonsen Solerød/Buerskogen/Østebu) for nettopp Else i 1813. Else er jo langt fra noe uvanlig navn i Øymark, men likevel. Og så mange Mari Svendsdøtre Huset kan det jo ikke være. De fem årene avvik i alder sammenliknet med 1801 har skyld i at jeg ikke fant henne da jeg gikk gjennom konfirmerte. Tusen takk!!

 

Klargjøring av Maris alder ved død burde kunne avgjøre endelig. Jeg vet at Mari og ektemannen Jacob skal ha flyttet til vestsiden av sjøen i Aremark, så hun står trolig død der (mener å huske en plass under Lervik, men har ikke klart å finne kilden igjen - det er vel et sted i Øymark-bøkene)- Klarer ikke å tyde prestens kråketær for kirkebøkene inntil 1814, men øvelse gjør vel mester til slutt...

 

Mari står ikke fadder til noen av døtrenes barn (Marte Hansdatter og Mari Jacobsdatter fikk begge stor etterslekt), så hun har vel ikke blitt så gammel.

 

vh

 

Ole Henrik

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Rita Hole

Berthe Joensdatter som giftet seg med Svend Olsen Kraagerud, Askim i 28 jan 1748 ( ikke 1757 Ole Henrik )hadde før vært gift med Svend Larsen Wasebo u/ Kasebo trol 20 nov 1744 viet 1745, Svend var soldat og enkemand og Berthe var fra Øystad. ( Han hadde før vært gift med enken Gunild Halvorsdatter 27 des 1741) Svend Larsen Wasebo døde jan 1746, 29 år gl.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.