Gå til innhold
Arkivverket
Nils Aksel Horvei

Kom Abraham Olsen, bosatt ved Helgedalsagen i Gran 1815-50, fra Vinger?

Recommended Posts

Nils Aksel Horvei

En amerikansk venn og jeg har i lang tid lett etter opphavet til hans forfader Abraham Olsen som henholdsvis 27. oktober og 27.desember 1814 ble trolovet og ekteviet med Helleborg Hansdatter (Tveten). Forlovere var "kjøpmann Young" og "kjøpmann Stenersen" - etter ALL sansynlighet Jørgen Young (som Youngstorget er oppkalt etter) og Even Stenersen som eide Tveten/Tveita gård.

Fra 1815 var de bosatt ved Helgedalssagen. Han ble begravet i Gran kirke i januar 1851, 60 år gammel.

Kona, Helleborg var døpt i Jevnaker i 1790,og ved trolovelsen var hun bosatt på Tveita i Østre Aker, men vi har ikke funnet hvor Abraham Olsen kom fra. Siden forloveren, Jørgen Young, kom fra Vinger (døpt der 17. april 1781), har vi gjettet på at "vår" Abraham Olsen var den Abraham Olsen som ble døpt i Vinger 21. november 1784, men vi savner. bekreftelse på at de to er en og samme person. I folketellingen 1801 finnes det forøvrig flere kandidater i passende alder.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Magne Thorsen

Det er usikkert om Abraham Olsen f. 1784 er den rette, men her er litt av det jeg har funnet om han.

Han er født på plassen Møylandstorpet/Mellandstorpet under Skansgården i Vinger. Hans foreldre var Ole Brynildsen og Anne Pedersdtr. De bodde på plassen fra begynnelsen på 1770 årene til slutten på 1780 årene. Vi vet ikke hvor de kom fra og ikke hvor de flyttet hen. Foruten Abraham er disse barna født på denne plassent: Peder f. 1775 , Kari 1778, Niels 1780 og så Abraham i 1784. I bygdeboka for Vinger bind I s 148 er plassen omtalt. Her er nevnt en Amund Olsen f ca 1771 som kan være født før de bosatte seg i Vinger. Han døde 9/12 1851 på Østby av Fagernes i Austmarka. I FT 1801 er det en tjenestegutt på Kolbjørnsrud i Austmarka 16 år gammel som kan passe til denne Abraham Olsen. Men hvor det blir av han, er ikke godt å vite. Han finnes ikke i listen over forlovede/gifte eller døde i det aktuelle tidsrommet verken i Vinger eller Eidskog.

Mvh

Magne Thorsen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Nils Aksel Horvei

Tusen takk for ditt arbeide.

Vi har også lett etter opphavet til denne Abraham Olsen fra Vinger.

Vi fant i bygdebokas bind III under Aronstorpet at moren, Anne Pedersdtr, var født 1744 som datter av

Peder Abrahamsen Langperstopet, 1711-1753, gift 1741 med Helene Henriksdatter Viker, 1710-1783.

Ved Annes begravelse i 20. desember 1818 heter det at mannen, Ole Brynhildsen, var fra/på (?) Sikåa (under Fagernes).

 

Det er jo LITT oppløftende at du ikke finner ham trolovet, gift eller begravet, men hvordan skal vi kunne greie å vise at denne Abraham Olsen virkelig er eller ikke er den samme som gifter seg i Aker i 1814?

 

Mvh

Nils Aksel Horvei

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.