Gå til innhold
Arkivverket
Geir Alsaker

Slaget ved Lyngør i 1812 og briggen "Kiel"

Recommended Posts

Geir Alsaker

Den 23 februar 1813 blir det inngått ekteskapi Kristiansand mellom Gunhild Kiddelsdatter, født i Oddernes ) og Oluf (Ole) Pedersen fra Bergen. I kirkeboken er opplyst at han er ombord i briggen "Kiel".

 

Briggen " Kiel" er med i sjøslaget ved Lyngør den 6.juli 1812 hvor den norske fregatten "Najaden" blir ødelagt i kamp med den engelske fregatt " Dictator". Sammen med briggen " Kiel" er også briggene " Samsøe" og "Lolland". Så vidt jeg har lest meg til kom briggen "Kiel" fra Danmark i 1810 for å delta i beskyttelsen av konvoiene med proviant mellom Danmark og Norge.

 

Oluf Pedersen og Gunhild Kiddelsdatter er mine tiptipoldeforeldre, men denne Oluf Pedersen har jeg ingen opplysninger om. Mitt spørsmål er derfor om noen har kjennskap til om det finnes mannskapsliste fra brigen " Kiel" som kan si noe mer om mannskapet, hvor de kom fra, alder m.m. Og sist, men ikke minst,kan denne Oluf Pedersen vært med i slaget i 1812. Dersom noen kjenner til aktuelle kilde, arkiv m.m. er jeg takknemlig for info om det.

 

Med vennlig hilsen

Geir Alsaker

Vaterlandsveien 10

1630 Gamle Fredrikstad

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Knut Holt Sandblost

Hei

 

På årsmøtet til Historielaget for Dypvåg, Holt og Tvedestrand i går viste Knut Frognes utkast til en film om Slaget i Lyngør. Den endelige filmen vil bli vist på NRK neste år.

 

Frognes har satt seg godt inn i kilder vedrørende slaget og omstendighetene. Kanskje han har et tips?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Knut Holt Sandblost

Filmen er forøvrig svært god - og forteller mye om det dramatiske slaget, som er (et av) norgeshistoriens største sjøslag. Nå var jo også dette vår histories mest grusomme og skjebnesvangre tidsepoke.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.