Gå til innhold
Arkivverket
Randi Hagen

Gården Rypdal, Tresfjord i Romsdal - noen som har bygdebok?

Recommended Posts

Randi Hagen

Er det noen som har tilgang på bygdebok som tar for seg gården Rypdal i Tresfjord? (Møre og Romsdal) Eller som eventuelt har kjennskap til gårdshistorien forøvrig?

 

I så fall lurer jeg på om noen kan hjelpe meg med å finne en Thorstein født på slutten av 1600-tallet som hadde tilknytning til gården - og som senere flyttet til Opdal ved Molde.

 

Vi har Y-DNA-testet denne slekten på www.familytreedna.com nå. Synes det er kjempespennende og vil prøve å komme så langt tilbake på farsgreina som mulig.

 

Thomas og Torstein er navn som går igjen i annethvert ledd i slekta vår, faktisk helt fra Thorstein jeg nevner og fram til dags dato.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kjell Halvorsen

Hei,

 

Jeg googlet 'tresfjord bygdebok' og det viser seg at nasjonalbiblioteket har digitalisert denne Håper link til side 310 virker som som omtaler de første som var bosatt på Rypdal, bl a en Torsten.

http://www.nb.no/nbs...al3?index=0#313

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Helge Bjerkevoll

En interessant slekt dette selv om jeg ikke kan føre mine aner tilbake dit. Den Torstein som er bruker på Rypdal fra 1617 har i følge bygdeboka (side 320/21) en dattersønn Torstein Ellingsen (manntall 1664 1 1/2 år). Bygdebokforfatter Rekdal mener det er denne Torstein som kommer til nabogarden Øvstedal (side 417). Sitat fra bygdeboka: "Torstein sjølv var utvilsamt frå Rypdal, son til Elling Knutson. R...". Denne Torstein er begravet i Tresfjord august 1729, 71 1/2 år http://www.arkivverk...ny&idx_side=-55 Det må da være en annen Torsten fra Rypdal som har kommet til Opdal ved Molde. Kan i farten ikke finne noen annen Torstein enn den nevnte ovenfor i passende alder i bygdeboka. Skifte etter Torsten Øvstedal som er nevnt side 418 nevner heller ingen sønn Torstein fødd på slutten av 1600-tallet. Men det kan selvsagt være mange utgått fra disse familier som kan ha havnet på Moldesida av Romsdalsfjorden. Hvilke kilde er det som oppgir denne Torsten Rypdal på Opdal? Arkivlister fra Tresfjord finnes fra side 739 og utover i bygdeboka. Ved manntalet 1664-66 er det en Torsten Larsen 36 år som tjener på nabogarden Kjersem som jeg ikke kan se nevnt flere ganger. Manntalet 1701 for Tresfjord har i følge avskrift i bygdeboka bare Torstein på Øvstedal 46 som da må være den Torsten nevnt side 417. En Torsten fødd på Rypdal på slutten av 1600-tallet burde jo være nevnt i 1701.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Randi Hagen

Helge,

 

Det er Per Gjendem som skriver om Opdal-gården på sin nettside: http://www.pergjendem.com/?p=2498

Jeg klarer ikke å se sammenhengene her - klarer du?

 

Vi får forøvrig stadig nye DNA-treff fra Skottland på denne slekta. Må være skotter som har kommet til Romsdal på et tidspunkt. En Thomas?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Helge Bjerkevoll

Nei jeg klarer heller ikke se noen sammenheng. Og siden det linkes til er vel ikke kjent som den mest pålitelige. Kan heller ikke se antydning til kilder der.

 

Når det gjelder DNA-treff med skotter. Kan det ikke være forbindelser på et mye tidligere tidspunkt?

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.