Gå til innhold
Arkivverket
Elise Nylend

Sindsyk

Recommended Posts

Elise Nylend

Jeg oppdaget nylig at min tippoldefar ble "innlagt" på sinnssykekoloni, og det jeg lurer litt på, dersom det i det hele tatt finnes noen videre forklaring på det, lå i ordet/diagnosen sinnssyk? Jeg har tolket det sånn at det er mentalt, men er det noe mer i det? Hva skjedde med de som var på disse såkalt sinnssykekoloniene? I dette tilfellet gjelder det sinnssykekolonien på Matrand, Eidskog.

 

Legger med lenke:

http://digitalarkive...f01036404004174

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Statsarkivet i Hamar

Det å være sinnsyk ligger i ordet; det å være syk på sinnet. Hva dette eksakt innebærer i form av en moderne diagnose, er ikke lett å vite i ettertid. Når det gjelder sinnsykeomsorg i historisk perspektiv har historikeren Per Haave skrevet en rekke artikler og bøker om emnet, eksempelvis historien til Sanderud sykehus i Stange kommune. I andre halvdel av 1800-tallet ble det opprettet en rekke store, amtsdekkende asyler/sykehus som lå isolert i landlige omgivelser og som også drev gårdsdrift. Det ble også etablert en rekke klinikker og private tilbud. Ordet sinnsykekoloni beskriver gjerne at pasientene drev jordbruk eller gårdsdrift som et ledd i oppholdet og pleien. Etterhvert som lovverk og behandlingsmetoder har endret seg, ble denne typen sinnsykeomsorg avlegs, men eksisterte mange steder fram til 1960-tallet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Elise Nylend

Tusen takk for et meget utfyllende og tilfredsstillende svar, skal absolutt sjekke opp Per Haave.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.