Gå til innhold
Arkivverket
Christian Aasen

Historiske rettsdokumenter og offentlige dokumenter

Recommended Posts

Christian Aasen

Finnes det muligheter til å søke, enten online eller på annet vis, i rettsdokumenter og andre offentlige dokumenter? Jeg driver med slektsforskning og har funnet en del familiemedlemmer tilbake til 1860-tallet. Jeg er interessert i å vite mer om f.eks farskapssaker o.l.

 

Jeg så på NRK-serien "Hvem tror du at du er" med Linn Skåber der hun fikk innsyn i en barnesak angående hennes oldemor. Finnes det muligheter for fritt søk fra nettet på slikt?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jolanta Akre

Selv om en stadig større del av domstolsarkivene er tilgjengelig digitalt (pantebøker, tingbøker, skiftemateriale, borgerlige vigselsprotokoller), er det fortsatt bare en brøkdel av den dokumentasjonen som bevares i våre arkiver. Det som ikke er digitalisert, kan undersøkes på vår lesesal, men adgang til nyere arkivmateriale som kan inneholde personsensitive opplysninger, er begrenset av hensyn til personvern. For flere opplysninger om dette se informasjonen på våre nettsider.

 

Farskapssaker og annen rettsdokumentasjon knyttet til biologisk opphav og/eller familieforhold, er eksempel på arkivmateriale som kan inneholde meget sensitive opplysninger. For slike opplysninger er det ofte aktuelt å vurdere en forlengelse av taushetsplikten utover 60 år, jf. forskrift av 15.12.2006 nr. 1456, forvaltningslovforskriften § 11. Taushetsplikten for opplysninger i adopsjonssaker og barnevernssaker varer 100 år.

 

Vennlig hilsen

Jolanta Akre-Johansson, Statsarkivet i Oslo

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Janita L

Hei! Jeg lurer også på det samme, jeg har en drapssak i min familie som daterer seg til 1926. Er dette noe jeg må opp til arkivverket for å se rettsdokumentene til? Og er dette i såfall noe jeg må ha en taushetserklæring for? Har sett på nettsidene deres, men jeg fant ikke noe helt tydelig svar på dette.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jolanta Akre

Hvis saken gjelder drap i 1926 kan du starte med å oppsøke lesesal i det statsarkivet som har kilder fra det distriktet der drapet skjedde. Arkivmaterialet som inneholder slike opplysninger er som regel fritt tilgjengelig etter 80 år.

 

Vennlig hilsen

Jolanta Akre-Johansson, Statsarkivet i Oslo

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.