Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Inger Eik

Skolebilder

Recommended Posts

Inger Eik

Jeg sitter her med fotosamlingen til "Bygdesogenemnda" i Iveland kommune og skal prøve å ordne, katalogisere, identifisere etc. Blant annet finner jeg flere bilder som helt tydelig ikke er herfra, blant disse er vedlagte skolebilder.

 

Vedr. file0012.jpg: Jeg har slått opp på fotografen, Narve Skarpmoen, og funnet ut at han virket i Oslo, og at han i 1896 var å finne på adressen som står på bildet. I 1900 byttet man vel fra Christiania til Kristiania, så jeg antar derfor at bildet er fra tiden 1896 - 1899. Men hvilken skole? Og er det noen av dere som kjenner igjen personene på bildet?

 

Vedr. file0007.jpg: Her er ingen fotograf angitt, og det må være en annen skole, jfr. mønsteret på veggen. Kanskje bildet er enda eldre. Samme sørsmål her: Hvilken skole, og kjenner noen av dere personene på bildet?

post-166-0-66671400-1359458780_thumb.jpg

post-166-0-33420400-1359458931_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Astrid K. Natvig

hei,

jeg har ingen tips om personene på bildene, men den andre bildet, 0007, må være av yngre dato. Jentenes skjørt er kortere og damens (lærer?) hatt og klær minner om de min bestemor hadde på bilder, tatt mellom 1915 og 1920.

 

Astrid

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dag Aage Løkke

Ja, fotograf Skarpmoen flyttet til Dronningens gate 36 i 1896, så det første bildet kan ikke være eldre enn det. Skrivemåten av byens navn ble endret til Kristiania (med K) allerede i 1877 (i det offentlige), men private firma gjorde selvsagt som de ville med det, så tidfesting ut fra dette er ikke helt pålitelig.

 

Jeg tror ikke det er mange år mellom bildene. Begge kan godt være fra omkring første verdenskrig. Skjørtelengden kan også ha noe med jentenes alder å gjøre. For meg ser det ut som jentene er ca 14 år på det første bildet og bare 11-12 på det andre. Eller hva mener dere andre?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kari Thingvold

Kontakt Preuss Fotomuseum og Bymuseet i Oslo.

 

Se her: http://www.nb.no/pm/samling.php?title_id=5&tittel=%narve&stikkord=&year_from=&year_to=&stedsnavn=&genre_code=&country_code=&fylke_code=&startid=0

 

Det var veldig fine bilder, og de er verdifulle for etterkommerne etter disse elevene. Det ser ut til å være to forskjellige skoler. Kanskje Oslo Byarkiv kan hjelpe med å identifisere skolene.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.