Gå til innhold
Arkivverket

Domsprotokoll_ skilsmisse


Janne Standal
 Del

Recommended Posts

Hei. Jeg har fått en PDF fil av en domprotokoll. Nå er jeg ikke i stand til å klare å tyde hva som står der, og lurer på om det er noen her som kan klare hå rekonstruere hele domteksten for meg. Det gjelder skilsmissen mellom Jacob Andreas Haugan og Maren Elisabeth Haugan. Jeg vet at de ble skilt pga hennes utroskap, men står det noe mer som kan fortelle om omstendighetene rundt dette?

Jacob_skilsmisse.pdf

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I Sagen Jacob Andreas Haugan mod Maren Elisabeth Haugan saadan

Dom:

 

Efter forgjæves forligt Forligsmægling har Møller Jacob Andreas Haugan ved Stevning af 28. Januar d. A. indstævnet sin Kone, Maren Elisabeth Haugan her for Retten, og paastaaet sit Ægteskab med hende ophævet og sig tilkjændt Sagsomkostninger-

Indstævnte mødte ved Sagens Inkamination, forlangte og fik med Citantens Samtykke 1 Maaneds Udsættelse, men hverken mødte eller lod møde ved Anstandstidens Udløb.

Som Grund for sin Paastand om Ægteskabets Ophævelse har Citanten anført, at hans Kone har gjort sig skyldig i Hor, og har til den Ende fremlagt Dom, afsagt af Byfogden i Christianssund den 7. Mai 1868, hvorved hun for Forbrydelse mod Crl. Cap. 18:23 2 Passus er idømt 8 Maaneders Strafarbeide, ligesom han ogsaa har fremlagt Høiesteretsdom af 1ste April 1864, der stadfæster herværende Overretsdom af 1. Februar s. A., hvorved hun er idømt 1 Aars Strafarbeide for Forbrydelse mod Cr. Lno. 18.27. Han har fremdeles fremlagt en Separationsbevilling fra Akershus Amt af 23. Januar 1867. Ved den fremlagte Dom af Byfogden i Christiansund, hvorunder det er bevist at hun med sin da Medtiltalte- har avlet et Barn har Citanten godtgjort at Indstevnte har gjort sig skyldig i Hor.- Han har fremlagt Attester for at han selv er en ordentlig og brav Mand, ligesom han efter Sognepræstens Attest har udvist[?] et stille og godt Forhold, hvorfor ogsaa hans Paastand maa tages tilfølge i Henhold til Lovbogens 23.18.15.1 saaledes at Sagens Omkostninger bestemm[es?] til 7 Spd.

 

Thi kjendes for Ret:

 

Det imellem Møller Jacob Andreas Haugan og Maren Elisabeth Haugan bestaaende Ægteskab ophæves. Indstevnte bør til Citanten at betale Sagens Omkostninger med 7 Sp.

At efterkommes inden 15. femten Dage efter denne Doms lovlige Forkyndelse under Adfærd efter Loven.-

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.