Gå til innhold
Arkivverket

Gloppen SF - Peder Larsson Dale og Peder Larsson Dale - kvar reiste den andre?


Aase R Sæther - Gloppen
 Del

Recommended Posts

Ja, god helg, og så får eg også la dei døde kvile i fred nokre timar. Men eg filosoferer over den 4 år gamle Marthe Larsdtr, Foster datter i 1801, så..

 

 

- og her var ho http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=26&filnamn=dp12011668&gardpostnr=16667&personpostnr=48299&merk=48299#ovre - vi har dermed konstatert at denne Lars Pederson Dahl vi har arbeidd med er son til Peder og Marte Dale.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

....og for sikkerhets skyld, fosterdatteren Anna Inger Paulsdatter f. 1795 i domkirkesognet:

 

http://digitalarkive...erk=107984#ovre

 

Hvem foreldrene er i forhold til denne husstanden aner jeg selvsagt ikke, men, men....Barnet er i alle fall født utenfor ekteskap, og kan nok være hovedårsaken til at moren, Birte Ellevsdatter, måtte sette henne bort til oppfostring.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, eg må nok studere litt på henne og - det KAN vere at mora har tilknyting til Gloppen. Oppføringa står her - fadrane er Gurine?? Becher?? - Marte Olsdtr - Elling Larsen - Nils Nilsen - Mons Pedersen.

 

Veddar ein del på at det er ho her- Elling og Ellev går om eit anna.

 

Ifølgje folketellinga i 1801 er ho fødd rundtom 1772, og passar ikkje til noko av det eg manglar. Så vi får vel la henne segle sin eigen sjø.

 

Ho kan t.d. vere fødd i Bergen av foreldra Elling Johansen og Anne Larsdtr.

 

No er det vel like før de søkjer meg inn til legebehandling, men i alle fall: Eg har ei vigsle i Gloppen i 1762 mellom Elling Johanson Veitebergbakke og "Anne Støyva". Dette paret ser eg ikkje i Gloppen meir.

 

Etter å ha sett på borna som dette paret får i Bergen er eg sikker på at det dreiar seg om dei som forsvinn frå Breim. Men å koble dei på fosterbarnet i 1801 greier eg ikkje. No får eg gje meg her.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men to ord om Rasmus Børresen som vi var innom i sta: Han er nok den eg trudde, sidan han i 1758 er fadder på dottera til broren Peder - denne dottera er kalla Gullbjørg etter bestemor på Hunskår, så - bingo.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er vel lite hjelp å få om ein veit at Erik Larsen Sandene er fødd Bolset 1/1 1710 i Jølster av foreldre Lars Bolset og Barbara Olsdr. og gift i Jølster 1/1 1739 m. Marie Knutsdr.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk, Einar, den opplysninga var ny for meg! Kanskje er då og eldste barnet fødd i Jølster - ikkje funnen i Gloppen i alle fall.

 

Eg ser då i skiftet etter Anne Larsdtr Kandal at Erik er bror hennar, tilliks med Ola Larsson Hetle og Malene Larsdtr Djupegot. Stadig nye brikker på plass.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eg har lett etter eit eventuelt skifte etter Peder Larsson og Marte Eriksdtr. i Bergen utan å lukkast.

Er det noko andre som har betre lukke enn meg med det ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei Harald, fant ikke noe jeg heller. Det kan vel være at de ikke hadde så mye jordisk gods etter seg at det ble et skifte etter dem. Har sjekka fram til 1809, etter den tid er det ingen vits i å lete.

 

Hvilket patronym den "Anne Støyva" hadde vet jeg ikke, men her er ei Birthe døpt i Bergen i 1772:

 

https://familysearch...M9.1.1/NWDQ-784

 

Samme paret får også Birthe Marie i 1781:

 

https://familysearch...M9.1.1/NCYT-HQ2

 

Hun er døpt i domkirken sogn. Siden jeg ikke aner om dette kan være de riktige folka, så tar jeg bare med at paret også fikk sønnene Elling Johan døpt 8. nov. 1767 og Lars Martin døpt 16. sept. 1770. Det er jo dette paret Aase også har funnet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan det være denne Berthe som er gift med Mons Monsen ved folketellingen i 1801?:

 

http://digitalarkive...&merk=9758#ovre

 

Og ved vielsen i 1797 har hun patronymet "Ellingsdatter":

 

http://digitalarkive...merk=16007#ovre

 

Disse hadde barna, datteren Synneve Gurine f. 1. nov. 1797, døpt i domkirken, faddere var Christense Larsdtr, Anna Ellersdtr, Mathias Olsen, Willich Siursen, Ole Monsen. Sønnen Hans Martin f. 27. jan. 1800, døpt i domkirken, faddere var Sophia Olsdtr, Pernille Andersdtr, Ole Olsen, Zacharias Tollevsen, Ole ????

 

Og her er paret i 1815:

 

http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=153&filnamn=berg1815&gardpostnr=10171&merk=10171#ovre

 

Dette var vel egentlig ikke til å bli klok på, men det må jo gåes igjennom for å eliminere de som ikke er aktuelle her. Og denne Berthe med forskjellige patronym passer jo i alder til henne som er født i 1772.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eg har sett på det same paret som du, Kjell, men skulle ynskt meg meir tilknytingspunkt blant fadrane, så eg veit ikkje heilt - den fattigoversikta er forresten svært fin, eg har funne mange av "mine" der.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.