Jump to content
Arkivverket

Kvæn Kusimaa og hustru Caisa Carolina i Tana !


Kjell H Myhre

Recommended Posts

Kjell H Myhre

Dette ekteparet fikk datteren Emma Carolina f. 29.11.1866 i Tana og døpt 14.07.1867 i Vadsø, her løpenr. 26: Permanent sidelenke: http://www.arkivverk...ny&idx_side=-76

 

Jeg har foreløpig ikke vært i stand til å finne ytterligere informasjon knyttet til paret og deres bakgrunn. Jeg kan ikke se de er listet verken i 1865- eller 75-tellingene for Finnmark. Finnes det andre brukere av forumet som har kjennskap til denne aktuelle familien/slekta ? Eventuelt med tilstrekkelig kjennskap til det aktuelle området hva angår sokne- og herredsgrenser m.v. som kan bidra til å lette letearbeidet ?

All informasjon mottas med stor grad av takk !

Emma Carolina Nilsdtr. f. 1866 i Tana, dpt. Vadsø .pdf

Link to post
Share on other sites
Kjell H Myhre

Så fantastisk bra Anne - dette kaller jeg rask tilbakemelding ! :rolleyes:

Jeg var ikke oppmerksom på verken de digitaliserte kirkebøkene eller den lokale tellinga fra 1885 ! Nikolai f. 1870 listes jo i 75-tellinga, så det er ingen tvil om at det er riktig par du har henvist til i Målselv tellingsåret ! Tusen takk skal du ha ! :)

Har du forutsetninger for også å finne Nils og Caisa viet .. ? .. eller kan det faktum at jeg ikke har klart å påvise dem i ft. 1865 indikere at de nettopp har tilflyttet Tana på det tidspunkt Emma Carolina ser dagens lys der januar '66 .. ? Strengt tatt ikke veldig sannsynlig, med tanke på at 65-tellinga vel ble tatt opp i desember måned det året .. ? :)

Link to post
Share on other sites
Anne J. Engmo

Hei. Ved folketelling 1885 står det anmerkning i det øverste feltet om Nils Osima " innflyttet 1852" ,og på Kaisa "innflyttet 1863". Så det burde være mulig å finne vielse en eller annen plass i Finnmark. (Det kommer fram når du trykker på det blå tallet foran hvert av navna )

Link to post
Share on other sites
Anne J. Engmo

Foreløpig ikke funnet dem i folketellinga 1865,men de døper sønnen Nils August i Tana det året ,så en eller annen plass må de ha stukket seg bort fra tellinga. Ser at Nils August ble f. mens de bor på det som ble kalt Norskeholmen,mulig der ikke var telling ? Her reg. av dåpen til Nils August http://digitalarkivet.arkivverket.no/kb/dp/person/pd00000002640890 Og her kan du se hvorfor jeg antyder at de kan ha unngått tellinga 1865 http://www.batborsen.no/index.php?page=vis_artikkel&ArtikkelID=98&from=0

Link to post
Share on other sites
Anne-Lise Hansen

Cajsa Carolina f. 4/12-1830 og døpt 6/12-1830 i Kemijärvi.

 

Foreldre er Olof Olofsson Pauno eller Kivelä og Susanna Jaackola.

http://hiski.genealo...8 kastetut 4389

 

Fra kirkeboka: http://www.sukuhisto...id=1499&pnum=81

 

Cajsa Carolinas foreldres vielse 17/1-1831: http://hiski.genealo...188 vihityt 926

 

 

Nils Uusimaa (født 26/5) døpt 2. juni 1833 med foreldre Nils Uusimaa og Cajsa Maria: https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/XBP9-7ZF

 

Her i 1835 tror jeg de samme foreldrene døper et barn som dør kort etter fødselen:

http://hiski.genealogia.fi/hiski/48vzsu?se+0190+kastetut+8776

 

Faren, Nils Uusimaa var kronob(åtsman?) og de bor i N. Paackola i Kemi landsförsamling.

Link to post
Share on other sites
Kjell H Myhre

Kjære Anne-Lise; dette er intet mindre enn fantastisk !! :) Jeg har ingen erfaring over hodet med å lete etter slekt i Finland, så disse funnene ville ikke uten videre vært mulige uten din suverene medvirkning ! :) Jeg er bortimot overveldet her jeg sitter en sen kveldstime og jobber med nettopp denne slektens ulike grener ! :)

Under forutsetning av at det er greit for ditt vedkommende, vil jeg veldig gjerne få konsultere deg telefonisk i sakens forbindelse ! Mail sendes deg i dette øyeblikk ! :)

 

Anne Julie: Hjertelig takk også til deg; igjen ! :) Jeg har, uansett hvor grundig jeg har gjennomgått 65-tellinga, heller ikke funnet det aktuelle paret listeført i verken Finnmark eller Troms. Teorien om at Nils, "arbeider" som han nesten konsekvent er titulert i kildene, kan være blant de 27 som på 1860-tallet var sysselsatt i forb. med oppføringen av fyret på Fruholmen er like plausibel son den er spennende ! :)

Linken til Nils Augusts dåp får jeg riktignok ikke til å fungere, men tror deg selvsagt når du hevder han så dagens lys på "Norskeholmen." Gitt at du opplyser dåpen fant sted i Tana, (snarere enn Måsøy, som vel er herredet Fruholmen strengt tatt er en del av) bør jeg lett kunne bla meg frem til den aktuelle innførselen. :) Denne Nils synes forresten å være død innen 1875, all den stund han ikke er listet i folketellinga dette året.

Også har du altså funnet Nils' og Kaisas vielse, i Vadsø ! Jeg hadde foreløpig konsentrert meg om å lete i Tana, som jeg anså nærliggende gitt at de var bosatt der tellingsåret 1865. Utmerket ! Også jeg merket meg at ft. 1885 oppgir immigrasjonsårene 1852 og -63 respektive. Men under forutsetning av at jeg leser opplysningene gitt i kirkeboka knyttet til parets vielse korrekt, synes der å være opplyst at begge er innflyttet 1864. Jeg har imidlertid ikke tatt meg tid til å undersøke innflytterlistene som refereres til innen jeg gir denne tilbakemeldingen; kan hende er det ved denne anledningen snakk om innflytting til Vadsø, presumptivt fra Tana. Forøvrig håper jeg heller ikke du lar deg sjokkere for den eventualitet at jeg finner å ville sette meg telefonisk i forbindelse med deg. :)

 

For i kveld dog; nok en gang hjertelig takk til dere begge for uvurderlig bistand ! :)

Link to post
Share on other sites
Vibeke Lund Åhling

Der er en Nils Olsen f. 1828 Finland med kone f. 1831Finland og sønn f 1863 i "Vadsø??" bosatt Norskholmen i 1865.

 

Hvis originalen er vansklig å lese er det kanskje mulig at det står Osima og ikke Olsen....

 

Nils Nilsen Uusima her: Indflyttede Tana nr 1 1866:

Kildeinformasjon: Finnmark fylke, Tana i Tana, Klokkerbok nr. 1 /1 (1853-1867), Inn- og utflyttede 1865-1867, side 279.

Permanent sidelenke:http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=9784&idx_id=9784&uid=ny&idx_side=-168

Permanent bildelenke:http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20070611660022.jpg

Står som innfl. sommeren 1865 for at drive fiskeri.

Link to post
Share on other sites
Anne J. Engmo

Det er rett Nils Osima/Ousima og kona Kaisa Karolina innflyttet til Tana fra Vadsø du har lagt inn lenke til,Vibeke. Men skjønner ikk hvor du finner deres sønn på denne siden ? Vedkommende som står under ekteparet : Qvenungk. Johan Abrahamsen 32 år fra Finland,deres dreng (tjener). Sønnen Nils August er ikke nevnt så vidt jeg kan se,mulig de flyttet hit før fødselen ?

 

Ok,du mente i 1865-tellinga :D Ja,det er nok dem som er skrevet som Olsen,så bra at du fant det da http://digitalarkivet.no/cgi-win/WebCens.exe?slag=visbase&sidenr=3&filnamn=f62025&gardpostnr=50&personpostnr=295&merk=295#ovre

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...
Kjell H Myhre

Igjen hjertelig takk til samtlige for utmerket bistand ! Så også til deg Vibeke, som jeg tidligere ikke har nevnt ved navn ! Opplysningene om innflytting fra Vadsø til Tana og "Norskeholmen" er svært nyttige og interessante ! :)

Brikker faller på plass også ved denne anledningen .. :rolleyes:

Link to post
Share on other sites
Kjell H Myhre

Jeg så det Anne-Lise .. og jeg har tillatt meg å sende deg en (ny) e-post henvendelse ! :rolleyes: Tusen takk igjen for din verdifulle medvirkning ! :rolleyes:

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.