Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Dag Rasen

Anne Johansdtr fra Ringnes i Stange

Recommended Posts

Dag Rasen

Jeg søker opplysninger om Anne Johansdtr (19.05.1777-02.03.1870).

 

Hun er tjenstepike på Ringnes ved folketellingen i 1801. Hun skal mellom 1801 og 1812 giftet seg, og senere skilt seg. Hun giftet seg om igjen den 16 juni 1815 med Knud Larsen Rasen fra Romedal. Hun fikk to barn med Knud (Berthe 2.8.1812 og Anne 12.9.1814) før de ble gift, begge erklært uekte. Når Berthe ble døpt ble føgende kommentert i kirkeboka.

"Ved Daaben blev udlagt til Barnets Fader Enckemand Knudt Larsen Rasen. Dette er hans 2den, og hendes 1te forseelse. Barnets Moder skal være kommen fra Ringnæs Ejer i Stange og hendes Mand skal have sit tilhold paa Tothen og efter sigende skal disse være skildt ad - og enten denne Skilsmisse er skedt med Kongelig tilladelse eller selv giort vides icke. Anmelt for Fogden under 29de aug: d: a: Indført M".

 

Første spørsmål er: Hvem var det hun giftet seg med?

Andre spørsmål er: Saken ble anmeldt til fogden, men ble det med noen rettsak? og finnes det noen dokumenter?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Steinar Vasaasen

Det er to Anne Johan(e)sdatter som gifter seg i Stange mellom 1800 og 1810. Den ene av dem fortsetter imidlertid å få barn i Stange lenge etter 1815. Den andre gifter seg 13.04.1806 med Johannes Christensen fra Sandvigen på Toten. Anne bor da på Tyljuen som er en plass langt sør i Stange. Derfra er det ikke så veldig langt over skogen til Rasen i Romedal. De har også en datter som blir døpt Lisbet 13.05.1804. Denne Johannes Christensen har tydeligvis holdt til på Stange-sida av Mjøsa i lengre tid. Han er først far til Marthe døpt 01.01.1803, med Marte Olsdatter Ytre Haug. Så er han far til Johannes døpt 26.01.1806, med Eli Johansdatter Tyljuen.

Om dette er den Anne Johansdatter du etterlyser, vet jeg jo ikke, men siden mannen er oppgitt bosatt på Sandvigen på Toten ved alle tre dåpshandlingene, virker det jo sannsynlig at det er den rette. Det er ikke notert noe mer om denne Johannes og Anne i Stanges kirkebøker etter at de ble gift i 1806.

Andre opplysninger om saken har jeg desverre ikke.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bjørn Skogsrud

Johannes Johannessen, f. 1806, konfirmert 30 sept 1821. Ved konfirmasjonen er Anne Johansdatter oppgitt som mor. Det er vel egentlig Eli som er mora. Er det noe muffens her? Finner ikke Eli hverken i Hedmark eller Oppland, hva er hennes opphav?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.