Jump to content
Arkivverket

Ole Christopher (Kristoffer) Berntsen


Kristine Berntsen

Recommended Posts

Kristine Berntsen

Ole Christopher Berntsen, født 3/9-1875 (døpt 1/11 i Kinn) giftet seg 2/1-1900 i Florø med Julie Alida Andersen, født 13/4- 1872.

 

Ole og Julie får 2 barn sammen:

 

1. Ove Bernhard Arthur f. 7/8-1902, døpt i Horten

 

2. Eugen Martin, f. 6/1-1904, døpt 4/4 i Mariakirken i Bergen

 

 

I 1900-tellingen for Horten fremkommer Ole Kristoffer Berntsen og Julie Alida Berntsen. Han har da yrke ”fyrbøter i marinen” og han oppgir at han er født i 1875 i Sundhordvik.

 

Når Eugen Martin blir døpt bor foreldrene hans i Birkebeinergaten 6. Faren Ole er ”maskinist”.

 

I folketellingen i 1910 bor Julie (Berntzen) i Bergen. Hun er enke. Hun bor i Birkebeinergaten 6, Hun bor da sammen med sine to sønner Ove og Eugen.

 

Vi mener å vite at Ole Christopher Berntsen døde på havet i 1908, men det er alt vi vet.... Hvor og når døde han? Hvilket skip var han på?

 

Mvh

Kristine

Link to post
Share on other sites
Yngve Nedrebø

Vi ser at enken Julie Alida døde 2. mai 1947. Da står det at hennes mann var "død i 1906". Vi har forsøkt å finne Ole Kristoffer Berntsen i registrene til sjømannsprotkollene for Bergen, men finner ham ikke. Kan han stå i tilsvarende for Horten?

 

Vi finner ham ikke i registeret til skifterettens dødsfallsprotokoller.

Link to post
Share on other sites
Kristine Berntsen

Takk for hjelpen!

 

Jeg har nå sendt spørsmålet videre til statsarkivet i Kongsberg.

En opplysning som jeg glemte å ta med sist var at familiemedlemmer mener å huske at noen har sagt at han var på et skip som gikk ned utenfor Portugal. Når jeg fikk opplysningen fra deg om at han trolig døde i 1906 så har jeg funnet at D/S Sleipner (rederiet Ohe & Lund, Bergen) forlot Newcastle 22/12-1906 med kull for Oporto i Portugal. Skipet forsvant med hele besetningen på 18 mann. Dette er et "skudd i blinde", men er det mulig å oppdrive mannskapslister for dette skipet ved forliset?

 

Mvh Kristine

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...
Kristine Berntsen

Jeg har fortsatt "jakten" med å finne ut hvordan Ole Christopher Berntsen, født 3/9-1875 (Kinn), døde, men uten resultat. Jeg lurer fortsatt på om det kan finnes opplysninger fra rederiet Ohe & Lund, Bergen. Kan det finnes mannskapslister over de som var på skipet D/S Sleipner da det forlot Newcastle 22/12-1906 med kurs for Oporto i Portugal? Skipet gikk ned med hele besetningen på 18 mann.

 

Mvh Kristine

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...
Kristine Berntsen

Siden jeg nå har funnet svaret på hva som skjedde med min oldefar Ole Christopher Berntsen tenkte jeg at jeg skulle dele det med dere på Debatt-sidene. Jeg har både vært på besøk på statsarkivet i Bergen og på mail med Sjøfartsmuseet. Jeg dro ned på statsarkivet med de opplysningene jeg hadde og fikk god hjelp av Yngve Nedrebø. Det viste seg at man hadde sjekket sjømannsprotokollene for Bergen, men siden min oldefar var fra Kinn fant Nedrebø frem sjømannsprotokollene for Florø (da man den gang ikke meldte flytting og dermed ville hele hans sjømannshistorikk stå der), og det stemte! Vi fant alle opplysningene om han som sjømann, hans tid i marinen i Horten og eksamener han hadde tatt. Til slutt kunne vi se at han hadde tatt hyre på D/S Sleipner 8 måneder før den fikk ned med hele mannskapet. Det som gjenstod da var en bekreftelse på at han var ombord da båten gikk ned. Jeg hadde da to muligheter. Den ene var å sjekke Aarbog for den norske handelsmarine 1907 og den andre var å lese gamle aviser for å se om forliset var nevnt der. Biblioteket i Bergen skal ha denne boken (årboken), men de fant den dessverre ikke.... Det ble da til at jeg leste Bergens Tidende på mikrofilm (på hovedbiblioteket i Bergen). Etter mye leting fant jeg til slutt en artikkel i BT den 25/1-1907. Der stod det om forliset og mannskapet som hadde vært ombord var opplistet. Min oldefar var skrevet inn som "2den maskinist O. Berentsen, Bergen". Det ble den endelig bekreftelsen på hvordan min oldefar døde. Sjøfartsmuseet har hjulpet meg med tilgang til hva som stod om forliset i årboken. Sjøforklaringen er gjengitt der.

 

Da jeg leste BT på mikrofilm oppdaget jeg at tilnærmet hver dag stod det en oversikt i BT over norske skip i utenriksfart. Listene viste når skipene gikk eller ankom en havn. På skipet.no hadde jeg sett at D/S Sleipner forlot Newcastle 22/12-1906. Etter mere leting på mikrofilmene fant jeg at skipet stod på denne listen julaften 1906 (24/12-1906) med følgende tekst "Damper Sleipner, kaptein Normann, gik lørdag efter endt haverireperation fra Newcastle til Oporto." Det gjorde den, men den kom dessverre aldri frem...

 

Takk for hjelpen til de som har hjulpet meg med fakta og tips slik at jeg fant de svarene jeg søkte!

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...
Julie Berntzen

Hei Kristine:)Min morfar het Ole Kristoffer berntsen,som er då sønn av Ole Kristoffer,din oldefar som da er også min oldefar!Jeg er faktisk kalt opp etter Konen til oldefar:)

Link to post
Share on other sites
Anne-Lise Hansen

Julie.

 

Trådstarter skulle egentlig ha fått epostvarsel om nytt innlegg, men disse innstillingene ble nullet ut ved en feil ved oppdatering av forumprogramvaren.

(For nye brukere virker det som dette nettopp er fikset, så du trenger ikke å endre på innstillingene hos deg, Julie. Se: http://forum.arkivverket.no/topic/178313-varslingsinnstillinger/#entry1625984)
.
Send en PM til henne i tillegg, for det kan hende de innstillingene fremdeles virker?
.
Hvordan stille inn, så en får melding om nye innlegg: http://forum.arkivverket.no/topic/179082-tips-om-ulike-funksjoner-og-redigeringsmuligheter-i-forumene-paa-digitalarkivet/#entry1525505

Edited by Anne-Lise Hansen
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.