Gå til innhold
Arkivverket

Kan dette være riktig? og eventuelt hvordan kan jeg finne ut av det


GJ31515
 Del

Recommended Posts

Hei, mens jeg har drivet og sett etter innformasjon om mine forfedere så har jeg kommet over en slektstavle som jeg lurer på om kan være riktig. Vet heler ikke hvordan jeg skal finne ut om det er riktig eller ei siden det er omtrent 9 genrasjoner (ca 160 år) mellom hva jeg vet er riktig fra mitt tree og mellom hva som er dokumentert med orgentlige kilder fra det andre treet.

 

 

Tord Arildsen f.1618 d.1688 g.m Anne Berthe Olsdatter Skjørtorp (siste person jeg vet er riktig) var sønn av (1) Arild Thordsen Søgaard f.1574 d.1625 g.m Birgitte Lauritzdatter Korset som var sønn av (2) Tord Amundsen Anundby f. før 1550 d. ca 1620 g.m Karen Torersdatter Heen som var sønn av (3) Jøran Villumsdatter Skog f.1529 d.1589 som g.m Amund Gundersen Søgaard var datter av (3) Gunhild Sigursdatter Rosensverd f.1510 d.? g.m Villum Eriksen Skog som var datter av (4) Sigurd Rolfsen Rosensverd f.1490 d.1550 g.m NN Bergulfsdatter som var sønn av (5) Rolf Sjøfarsen Rosensverd f.1455 d.1499 g.m Krisrin Lindbæk som var sønn av (6) Sjøfar Sigurdsen Rosensverd f.1415 d.? g.m Asbjørg Brynjulsdatter Dæli Kusse som var sønn av (7) Birgitte Olavsdatter Gyldenhorn f.? d.? g.m Sigurd Sjøfarsen Rosensverd som var datter av (8) Aasa Ulvsdatter f.? d.1433 g.m Olaf Thorstensen Gyldenhorn som var datter av (9)Ulv Jonsson Ross av Sundreim f.? d.1414 g.m Merete Ulvsdatter som var sønn av Jon Havtorsson f.1312 d.1390 g.m Bergitta Knutsdatter Lejon-Huseby (fra her er det godt dokumentert bakover).

 

Så har noen noe innformasjon om dette?

Tror du/dere at dette kan være riktig?

Har noen noe tips om hvordan jeg kan finne ut om dette er riktig?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her har du nok snublet over en av de mange gamle stamtavlene der ting har gått litt letvint for seg.

 

Så vidt jeg husker i farta, ble vel koblingen Rosenverd -- Roos/Sudreim "avlivet" for en del år siden, uten at jeg husker detaljene (dette er absolutt ikke mitt område!)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om Anne Berthe Olsdatter Skjørtorp er den siste personen du vet er riktig, bør du legge ut de kildehenvisningene som dokumenterer dette.

 

Jeg ser at Skjørtorp er en gård i Rakkestad. Kirkebøkene her starter i 1722. 1701-manntallet mangler for Rakkestad og likeledes mangler Rakkestad i Øvre Borgesyssel prosti, Prestemanntall 2, 1664 - 1666. http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Titus_B%C3%BClches_manntall_1663-1666

 

Jeg antar det må finnes andre kilder?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kanskje det er skifter fra Skjørtorp her?

Kildeinformasjon: Østfold fylke, Rakkestad sorenskriveri, Skifteprotokoll 1 (Jc 0001), 1667-1672, oppb: Statsarkivet i Oslo.

Permanent sidelenke: http://arkivverket.n...k_read/25520/2/

 

Lensregnskaper for Rakkestad: http://www.arkivverk...p/Rakkestad-len

 

Fra Arkivportalen: http://www.arkivport...ivFane=detaljer

(åpne strukturtreet)

 

For å finne kilder for personer så langt tilbake, må du antakelig følge gårdene og eiendommene. En kan finne informasjon gjennom dokumenter om makeskifte av gårder, finne rettstvister om arv og odel, eller finne slektsskapsforbindelser gjennom å se hvike arvinger som er oppført ved skifter.

 

Kanskje også de som har lagt ut slektstrær med denne familien kan være behjelpelige med å vise hvor du finner kildene?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så har noen noe innformasjon om dette?

Tror du/dere at dette kan være riktig?

Har noen noe tips om hvordan jeg kan finne ut om dette er riktig?

Her har vi et liknende tema, som dukket opp her på forumet for bare et halvt år siden

”Rustadætta, Rosensværd, Handingmann, Gyldenhorn og norske konger”

http://forum.arkivverket.no/topic/181103-rustadctta-rosensvcrd-handingmann-gyldenhorn-og-norske-konger/page__p__1540116__hl__+rustadætta#entry1540116

 

Når det gjelder Åsa Ulvsdatter har vi denne i ”Gamle brukerforumet” : Debatt i Gamleforumet 26890 – ”Åsa Ulvsdatter”: http://da2.uib.no/cgi-win/WebDebatt.exe?slag=listinnlegg&debatt=brukar&temanr=26890&sok=Ulvsdatter&nr=1&antinnlegg=98&startnr=&antall=&spraak=n#anker

 

Som på en måte var en fortsettelse av denne:

Debatt i Gamleforumet 16490 ”Veri- eller falsifisering av adelslinje - Haftore-slekt/Rosensværd”: http://da2.uib.no/cgi-win/WebDebatt.exe?slag=listinnlegg&debatt=brukar&temanr=16490&sok=adelslinje&nr=1&antinnlegg=111&startnr=&antall=&spraak=n#anker

(Førsteinnlegget i dette temaet har en anerekke tilsvarende den i første-innlegget her)

 

Framfor alt har man vel 2-3 artikler som i sterk grad berører din problemstilling Norsk Slektshistorisk Tidsskrift (NST) som er skrevet i løpet de siste 10-15 år.

 

Noen av personene som nevnes innledningsvis(her i innlegg 1), fra indre Smaalenene, og som avgir en formidabel etterslekt (derfor den store interessen ??) er også berørt i en rekke debatter her på forumene.

 

Så til selve spørsmålet: ”Riktig” er det nok ikke, men du verden hvor mye man har å gripe fatt i når man oppdager slike anetavler. Her er det mye å sette seg inn i, - Og det er jo noe av moroa!

 

IM

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eg vil anbefale å starte med denne tråden her frå forumet for nokre månader sidan. Det er det m.a. henvist til artiklar kring delar av dei du lister (Anundby-Skog-"Rosensverd"). Elles vil eg støtte Anne-Lise sitt forslag om å starte med dei fyrste usikre ledda. Lite poeng i å rote i gamle rose-bedd om dei seinare ledda ikkje "held vatn"...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen Takk alle sammen, skal følge deres råd om å starte med de første usikkre leddene.

Foresten, er det noen tips om hvordan man kan tyde kilder?

Har store problemer med å tyde skriften i krikebøker etc. fra 1800-tallet og bakover.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.