Gå til innhold
Arkivverket
Lars E. Øyane

To brør Brock frå Hafslo - studentar kring 1830 og sidan distriktslækjarar?

Recommended Posts

Lars E. Øyane

Mathias Albert Haberdorph Brock (1773-1853), bataljonskirurg og sidan distriktslækjar i Romsdalen, budde mange år i Hafslo og fekk med kona Anna Martha Lind (1777-1852), prestedotter frå Hafslo, fleire bnorn, mellom anna desse sønene:

 

* Mathias Albert Brock, fødd i Hafslo 16.6.1808, vart student, cand.med. og sidan tilsett som distriktslækjar til Søndre Helgeland. Han døydde i Alstahaug 25.5.1850.

 

Spørsmål: Kva år vart Mathias student, kva år cand.med. og kva år vart han tilsett som distriktslækjar tilø Søndre Helgeland?

 

* Gerhard Christopher Brock, fødd i Hafslo 2.5.1813, vart student og sidan tilsett som distriktslækjar i Hardanger med bustad i Ullensvang.

 

Spørsmål: Kva år vart Gerhard student, kva år cand.med. og kva år vart han tilsett som distriktslækjar i Hardanger?

 

Eg takkar so mykje på førehand for alle gode tips!

 

Med venleg helsing,

 

Lars E. Øyane

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Grethe Flood

Jeg har ikke svar på spørsmålene dine, Lars, men her er i alle fall Gerhard Brock nevnt i en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening:

 

http://tidsskriftet.no/article/203254/

 

"I tillegg til kurativ praksis skulle distriktslegene se til at hjelpevaksinatørene utførte arbeidet sitt på en skikkelig måte, og ellers føre tilsyn med jordmødre og apotek. I 1848 kom en lov som påla dem å kontrollere de sinnssyke. Fra indre Hardanger forteller distriktslege Gerhard Brock (1813 – 59) i 1854 at det der var et uforholdsmessig stort antall sinnssyke. Flere av dem ble holdt fastbundet, ”uden at Hensigtsmæssigheden heraf – efter Sindssygeloven – er undersøgt”. Han klaget dessuten over to ”Cretinere fra Thelemarken” som streifet rundt i distriktet hans".

 

Gerhard Brock var i alle fall distriktslege i 1854.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Carsten Schanche

Iflg. Norges læger1800-1886 tok Gerhard efter tentamen ved Christiania Kathedralskole, 1835 artium, juni 1836 anden examen og 23-11-1839 med. emb,.examen og blev 17-2-1844 udnævnt til distriktslæge i Hardanger. Mathias tok preliminærexamen i janr. 1827, med. examen 20-4-1836 og blev udnævnt til distriktslæge i Søndre Helgeland 21-3-1843.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Lars E. Øyane

Hjarteleg takk til Carsten for kjempeflotte opplysningar! Problemet er løyst!

 

Med venleg helsing,

 

Lars E. Øyane

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.