Gå til innhold
Arkivverket
Camilla Svanøe1

Spørsmål om navn og regler for oppkalling

Recommended Posts

Camilla Svanøe1

Hei

Har etterhvert skjønt at det ikke var tilfeldig hva men ble hetende i gamle dager.

Hvis partneren til en av foreldrene var død og dette var første barn i neste ekteskap, så ble barnet oppkalt etter avdøde.

Hvis ikke dette var tilfelle, og det er førstefødt, ble de oppkalt etter far? far far?

Uansett, jeg har ikke helt koll på det, men mitt spørsmål er egentlig:

Var det ett eller annet tidspunk hvor man var "ferdig med å oppkalle" og kunne begynne å velge navn man synes var fine selv om de ikke har noen forankring i slekten?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
kmg

Her er det forskjell på by og land, det siste får andre ta seg av. Men oppkalling var langt mindre vanlig i Christiania på 16- og 1700-tallet enn på bygdene, hovedunntaket var nettopp innflyttere, men også enkelte familier (faktisk gjerne de mest kjente). Men for å være generell, sønnen kunne like gjerne døpes Paschal Paoli eller Napoleon Bonaparte som oppkalles etter farens arbeidsgiver eller, som du nevner, et vilkårlig navn. Tilsvarende finner du i langt mindre grad bruk av familie som faddere, igjen generell; faddere var gjerne fra et høyere sosialt sjikt enn barnets foreldre. Mange har fått en overraskelse når de har funnet hvilke faddere en familie har hatt for sine barn og sammenlignet med familieforeldrene til de barn de selv er faddere for.

 

De fleste familiene i Christiania har jeg oversikt over gjennom generasjoner (dvs. mens de er en del av bybefolkningen) og relasjonsoppbygging var viktig, ikke bare i middel- og overklassen.

 

Raskt uten forhåpentligvis for mange trykkfeil. Mht. landsbygda får du sikkert grundig utredninger fra de som kjenner den bedre enn meg.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.