Gå til innhold
Arkivverket

Katolsk-Apostoliske Menighet i Norge


EDiersmann
 Del

Recommended Posts

Kjære dere som bruker dette forum.

 

Vennligst bær over med et uvanlig spørsmål:

Jeg vil gjerne komme i kontakt med etterkommere av medlemmer av den såkalte ‘Katolsk-Apostoliske Menighet’ (KAM) i Norge – en dissentermenighet som *ikke* hadde noen som helst tilknytning til den romersk katolske kirke. Se omtale i Wikipedia http://da.wikipedia.org/wiki/Katolsk-apostoliske_menighed og

http://en.wikipedia.org/wiki/Catholic_Apostolic_Church

 

Den første norske KAM-menigheten ble startet i 1877 i Christiania og Drammen av misjonærer fra Danmark, Sverige og England. Disse to menighetene hadde også egne kirkebygninger (bygget i henholdsvis 1892 og 1896). Bygningen i Oslo (Thor Olsens gate 9), er nå i bruk av den gresk ortodokse kirke – se http://greskorthodokskirke.no/ - mens bygningen i Øvre Torggate 11 i Drammen ble revet rundt 1952.

Ellers ble menigheter startet i Bergen (1883), Larvik (1890), Stavanger (1891), Christianssand (1896) og Arendal (1900). I Norge er KAM avsluttet da den siste av dens ledere (tolv såkalte ‘apostler’, alle fra England og Skottland) døde i 1901. Etter det ble ingen prester innviet og ingen nye medlemmer mottatt i KAM. I verden forøvrig finnes det i dag kun et bitte lite antall menigheter – det fleste i Tyskland.

 

Jeg er en ‘ICT manager’ fra Nederland – men jeg har studert teologi fra 2001 – 2010 (og tatt en akademisk grad på et kirkehistorisk emne). Siden da har jeg skrevet en rekke artikler om slike emner. For øyeblikket skriver jeg om historien til KAM i Norge. Som du sikkert vet er mange av kirkebøkene fra KAM tilgjengelig – se ‘katolsk apostoliske’ på http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_fylke=0&idx_kilde=Alle&idx_periode=&idx_textsearch=apostoliske&js=j. De er en rik og sjelden kilde til informasjon om bevegelsens historie i Norge.

 

Jeg vil svært gjerne ha illustrasjoner (fotografier) i min trykksak – og derfor legger jeg denne meldingen ut på dette forum. Så hvis du har KAM-medlemmer eller –ledere som forfedre og er villig til å dele fotografier med meg, så vær så snill å kontakt meg på min e-post adresse edwin krøllalfa diersmann punktum nl (legg merke til at etternavnet skrives med to n’er). Du vil selvfølgelig få et eksemplar av trykksaken min som takk hvis jeg bruker fotografiet ditt.

 

Jeg kan til en viss grad lese norsk, men jeg kan ikke skrive på det vakre språket (en bekjent har oversatt dette innlegg). Så jeg ber deg vennligst om ikke å svare meg på forumet, men pr mail til meg direkte – fortrinnsvis på engelsk eller tysk.

 

På forhånd TAKK for all hjelp.

 

Edwin

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...

Kjære dere som bruker dette forum,

 

Denne engelskspråklige boken tar for seg begynnelsen, utviklingen og tilbakegangen til den Katolsk-Apostoliske Kirke i Norge – et tema som det aldri tidligere har blitt forsket på. Boken bygger på kirkens offisielle registre og mange andre skriftlige kilder. Den gir en meget detaljert beskrivelse av kirkens historie og mye tidligere ukjent informasjon om dens prester – og mange ikke tidligere publiserte fotografier og illustrasjoner.

 

Se http://edition-punctum-saliens.de/norway.php

 

Vennlig hilsen

 

Edwin

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.